KARDINAL PULJIĆ POSLAO SNAŽNU PORUKU: "Ako BiH ne može opstati, ni Evropa neće opstati" (VIDEO)

"Čovjek mora voljeti svoj identitet, voljeti zemlju gdje je nikao i na neki način meni često puta znaju pomalo nabaciti kako ja pjevam tu pjesmu 'Tebi majko...'", kazao je kardinal Puljić.

  • Društvo

  • 25. Nov. 2020  25. Nov. 2020

  • 0

Za Hayat televiziju o domovini Bosni i Hercegovini, na njen rođendan, govorio je i kardinal Vinko Puljić.

Njegove riječi prenosimo u cijelosti:

- U prvom redu trebamo malo gledati i povijesno. Bosna i Hercegovina nije nastala nakon Drugog svjetskog rata, ona ima svoju povijest. Bosna i Hercegovina je moja kuća, moja domovina u njoj sam rodio se i život utrošio, tako da ja u toj zemlji na neki način želim dovršiti svoj život. Posebno bih htio da sačuvamo onaj mentalitet koji u Bosni i Hercegovini postoji. Ja ću iznijeti svoje iskustvo bez obzira na nacionalno i vjersko, osobno prije nego što je ova politika zatrovala odnose. Gdje god dođem, svi su ljudi odmah upitali: „Čime vas možemo počastiti?“ Ne pita koje si vjere, koje nacije, „Hoćete li štogod popiti, štogod potrošiti?“ To nećemo naći na drugim mjestima i zato je potrebno taj komšijski, susjedski duh, gostoljubivost sačuvati i naš čovjek rado počasti onog ko mu dođe. Istini za volju, bit će sumnjičavo, a što je on došao, jer cijeli život su nas trali drugi i onda uvukla se jedna sumnja među ljude. Zato je potrebno vratiti povjerenje među ljude, da mi prihvatimo sebe, svoje različitosti i posebno bih molio svjetske čelnike koji, tobože, misle da će izgraditi mir ako unište tu raznolikost i pogotovo ne kriviti vjeru što smo mi različiti. Treba poštivati savjest svakog čovjeka i na neki način tako je lijepo u Bosni i Hercegovini nikla poslovica „Neka se svako moli po svom zakonu“.

A ako istinski se čovjek Bogu moli, taj će i čovjeka voljeti. Jer, ne vjerujem u molitvu koja širi mržnju. Čovjek mora voljeti svoj identitet, voljeti zemlju gdje je nikao, i na neki način meni često puta znaju pomalo nabaciti kako ja pjevam tu pjesmu „Tebi majko...". Domovina je majka, zemlja je majka i zato, ako čovjek ne zna voljeti majku, onda ne zna voljeti život. Zato u prvom redu treba tu zemlju voljeti, a ono što se voli, za to se žrtvuje, zato se i izgrađuje. Jasno, vrlo je važno poznavati prošlost, ne dati politički iskrivljivati prošlost, ne dati manipulirati s prošlošću, nego istinski hrabro prošlost gledati kao stvarnost, a sadašnjost imati hrabrosti svaku stvar nazvati pravim imenom i tako, zapravo, graditi na istini. I zato, kada govorimo o Bosni i Hercegovini, trebamo uvijek imati u vidu tu našu raznolikost i ja često uspoređujem, Bosna i Hercegovina je zemlja koja treba opstati upravo u svojoj raznolikosti i jednakopravnosti, a ako ona ne može opstati, ni Evropa neće opstati.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...