INZKO HRVATIMA U BiH: “Mogu napraviti Kaliforniju ondje gdje su većina. Tamo im nitko ne smeta, nema puno Bošnjaka, Dodika”

Sve što oni rade, tvrdi Inzko, mogli bi kantoni s hrvatskom većinom u Federaciji BiH te bi mogli imati najbolje zdravstvo i najbolje škole, jer to nikome ne bi smetalo, prenosi Hayat.

  • Politika

  • 26. Nov. 2020  26. Nov. 2020

  • 18

Prava Hrvata u BiH treba zaštititi, jer su oni najmalobrojniji konstitutivni narod, ali nema razloga da u sredinama u kojima su oni većina i u kojima suvereno vlada HDZ BiH, stanje ne bude znatno bolje nego što je sada, izjavio je visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko.

- Tamo gdje su Hrvati u većini, poput Hercegovačko-neretvanskog ili Livanjskog kantona, oni si mogu napraviti malu Kaliforniju. Tamo im nitko ne smeta, tamo nema puno Bošnjaka, nema Dodika, nema nikoga. Oni mogu tamo sve realizirati – kazao je Inzko. On je u intervjuu za Radio Slobodna Europa (RFE) uputio sadašnje političke predstavnike Hrvata u BiH da se ugledaju na primjere kakve u Europi nudi Bavarska i kao što u SAD-u nudi Kalifornija.

Sve što oni rade, tvrdi Inzko, mogli bi kantoni s hrvatskom većinom u Federaciji BiH te bi mogli imati najbolje zdravstvo i najbolje škole, jer to nikome ne bi smetalo, prenosi Hayat.

Komentirajući zahtjeve hrvatskih stranaka za izmjenama Izbornog zakona BiH kojima bi se osiguralo da Hrvati sami biraju svoje predstavnike u tijelima vlasti, pa tako i člana Predsjedništva BiH, Inzko je kazao kako potpuno razumije frustracije Hrvata te kako o tome treba “ozbiljno razgovarati”. No, dodao je kako bi se i Dragan Čović trebao zapitati nije li njegov poraz na izborima prije dvije godine, osim odredbama Izbornog zakona, uvjetovan i time da je ostao bez povjerenja dijela hrvatskog biračkog tijela.

- Hrvati su svakako najmanji od konstitutivnih naroda i, zato što su najmanji, oni trebaju imati malo više da bi se osjećali dobro – kazao je Inzko.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 18

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...