ŠTA SE IZA BRDA VALJA: Republika Srpska spremila spisak primjedbi na aranžman sa MMF-om...

U Ministarstvu finansija Republike Srpske imaju spremne primjedbe i sugestije u vezi s dogovorom o novom aranžmanu od 1,5 milijardi KM između Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i BiH, o kojem će pregovori početi u ponedjeljak, 30. novembra, piše “Glas Srpske”.

  • Ekonomija

  • 27. Nov. 2020  27. Nov. 2020

  • 2

Ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da su se u Ministarstvu upoznali o pismu namjere i da će poslati svoje sugestije na adresu MMF-a da bi određena pitanja bila promijenjena.

Ne želeći da ulazi u detalje, Vidovićeva je naglasila da će i sam tok daljnjih razgovora zavisiti od toga da li će i koliko će primjedbi i sugestija RS biti prihvaćeno.

– Republika Srpska od 1,5 milijardi KM treba da dobije oko 500 miliona u naredne tri godine, odnosno svake godine po dio za sanaciju posljedica pandemije virusa korona, ali imaju neki uslovi i određene stvari koje su predviđene u tom pismu na koje ćemo ukazati. Razgovore očekujemo u ponedjeljak – rekla je Zora Vidović za “Glas Srpske”.

Nova runda razgovora dvije strane trajat će do 8. decembra, a Misija MMF-a u Washingtonu obavijestila je nadležne u BiH o početku pregovora koji će se održavati online i vodit će se pojedinačno s vladama RS i Federacije BiH (FBiH) te s članovima Vijeća ministara.

U nacrtu pisma namjere traži se šestomjesečni aranžman u vrijednosti od 638,5 miliona dolara ili oko 1,5 milijardi KM.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...