KRIZNI ŠTAB KS IMA DOBRE VIJESTI: Nastavimo ovako…

Baljić je građanima Sarajeva zahvalio na dosljednom provođenju mjera.

  • Vijesti

  • 27. Nov. 2020  27. Nov. 2020

  • 0

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je obrađeno 820 testova, uzetih od 23. do 26. novembra, a koronavirus je potvrđen kod 239 osoba, saopćio je danas Kemal Beganović, član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

- Dobra vijst je da je izliječenih dvostruko više od novozaraženih. Nažalost, loša vijest je da je bilo 11 smrtnih ishoda – dodao je Beganović.

Naveo je da su trenutno u KS hospitalizirana 364 pacijenta, i to u KCUS-u, uključujući Kliniku Podhrastove, te u Općoj bolnici.

Na respiratoru je 14 pacijenata. U protekla 24 sata otpušteno je 28 pacijenata. Beganović je naveo i da je do sada ukupno zaražena 19.001 osoba, izliječeno 14.549 osoba te je aktivno 4.216 slučaja zaraze.

Nažalost, ukupno je od posljedica Covida-19 umrlo 236 osoba.

Rusmir Baljić, član Kriznog štaba KS i šef Infektivne klinike KCUS-a, iznio je podatak o radu KCUS-a te naveo da su uradili 107.169 PCR testova, u izolatoriju imali 1.222 CT pregleda, 113.719 pruženih usluga…

Trenutno je na bolovanju oko 180 uposlenika KCUS-a.

Baljić je građanima Sarajeva zahvalio na dosljednom provođenju mjera.

- One su bile osporavane, pogotovo nošenje maski, ali danas smo jedini u regiji sa smanjenjem broja novozaraženih pacijenata.

Epidemiološka sitacija je pod kontrolom. Ne mogu reći da je dobra, ali smo u finoj silaznoj putanji –  istaknuo je Baljić.

Uvjerava da nikad nije razmatrana opcija potpunog lockdowna i da tu mjeru neće ni razmatrati.

- Imamo razumijevanja za našu ekonomiju, ljude koji rade. I bez tog zatvaranja uspjeli smo stavljati pandemiju pod kontrolu. Ako ovako nastavimo, možemo se nadati mnogo boljoj situaciji.

Nastavimo se pridržavati mjera, i sami vidite da daju rezultate. Ne očekujte da će koronavirus prestati, i kad dođe vakcina, neće se svi vakcinisati, ali možemo pod kontrolom držati. Uvjeren sam da ide u dobrom smjeru –  poručio je Baljić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...