SJAJNE VIJESTI SA SARAJEVSKOG AERODROMA: Obnavljanje letova od narednog mjeseca, iz glavnog grada BiH ponovno će letjeti nikobudžetne kompanije...

Avioindustrija je jedna od gospodarskih grana koje su najviše pogođene pandemijom koronavirusa. Kako je za N1 rekla stručna saradnica za odnose s javnošću Sanja Bagarić-Arnaut, i Međunarodni aerodrom Sarajevo u ovom trenutku dijeli sudbinu brojnih drugih zračnih luka i avioprijevoznika širom svijeta.

  • Ekonomija

  • 28. Nov. 2020  28. Nov. 2020

  • 4

No, kako je za N1 potvrđeno, uskoro se očekuje obnavljanje nekoliko linija iz Sarajeva.

"Zbog restriktivnih mjera koje su na snazi u većini zemalja svijeta i vrlo kompliciranih uvjeta putovanja u pogledu neophodne putne dokumentacije te drugih faktora, poput straha od zaraze, smanjene kupovne moći građana, većina njih se nerado odlučuje za putovanja, posebno ona turistička. Od početka pandemije, u periodu od 1. 3. do 24. 11. 2020. godine, zabilježen je pad prometa, i to aviooperacija 65 posto, a putnika u istom periodu 87 posto, u odnosu na isti period prošle godine", rekla je Sanja Bagarić-Arnaut.

Uspostava i obim letova, ističe, u velikoj mjeri ovisit će o restrikcijama koje budu na snazi.

"S obzirom na to da su dvije vodeće svjetske organizacije iz oblasti zdravstva i zrakoplovstva (WHO i IATA) ocijenile putovanja, odnosno boravak u zrakoplovu i zračnim lukama sigurnim, te da predstavljaju relativno nizak zdravstveni rizik kada je u pitanju mogućnost zaraze koronavirusom, vjerujemo da će u narednom periodu ipak doći do većeg interesa za putovanja i kod samih građana. Mi moramo istaći da na Međunarodnom aerodromu Sarajevo provode se sve higijensko-epidemiološke mjere u skladu sa preporukama nadležnih zdravstvenih tijela, što putovanje sa sarajevske zračne luke i boravak na njoj čini gotovo u potpunosti sigurnim kada je u pitanju mogućnost zaraze koronavirusom. Također i naši partneri, aviokompanije ulažu ogromne napore u osiguranje uvjeta, a kako bi se rizik od širenja zaraze u zrakoplovima smanjio na najmanju moguću mjeru", kazala je.

Sanja Bagarić-Arnaut dodaje kako istraživanje koje je objavila IATA, kaže da su između januara i jula ove godine zabilježena tek 44 slučaja zaraze koronavirusom za koje se sumnja da je infekcija prenesena tokom leta. U isto vrijeme, 1,2 milijarde putnika letjelo je u ovom periodu.

Trenutno se preko sarajevskog aerodroma odvijaju letovi kompanija "Turkish Airlinesa" (Sarajevo - Istanbul, šest puta sedmično), "Air Serbia" (Sarajevo - Beograd, četiri puta sedmično), "Austrian Airlines" (Sarajevo - Beč, četiri puta sedmično), "Pegasus" (Sarajevo - Istanbul, četiri puta sedmično), "Flydubai" (Sarajevo - Dubai, četiri puta sedmično), "Croatia Airlines" (Sarajevo - Zagreb, jednom sedmično).

"Od sredine idućeg mjeseca očekuje se obnavljanje i letova kompanije 'Wizz Air' za Budimpeštu, dva puta tjedno. Od istog mjeseca i kompanija 'Eurowings' bi trebala obnoviti letove za Keln i Štutgart. Napominjemo da zbog situacije sa pandemijom Covida-19, situacija s letovima se konstantno mijenja te aviokompanije zadržavaju pravo izmjene reda letenja. Kada je riječ o planovima za budući period, a kako je dogovoreno na sastanku održanom prošloga tjedna, Turistička zajednica Kantona Sarajevo i predstavnici turističkih agencija će s hotelijerima napravit atraktivne pakete za boravak turista iz Ujedinjenih Arapskih Emirata prema njihovim željama i interesima", kazala je Sanja Bagarić-Arnaut.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...