MIRO LAZOVIĆ OTVORENO: “Dodik i Čović pred svijetom pokazali pravo lice. MILORAD se toliko zanio KAO DA JE GOVORIO U ŠATORU NA NEKOJ SVADBI u Laktašima”

Lazović je kazao kako posljednji napadi na Inzka mogu potaknuti međunarodnu zajednicu da poduzme ozbiljnije korake u rješavanju problema u BiH.

  • Politika

  • 28. Nov. 2020  28. Nov. 2020

  • 5

Nastup lidera SNSD-a Milorada Dodika i HDZ-a BiH Dragana Čovića pred ambasadorima Vijeća sigurnosti UN-a totalni je poraz njihove politike koja posljednjih godina drži BiH kao taoca.

Poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba član Predsjedništva Pokreta socijalne pravde i demokratije (SPD) i nekadašnji predsjednik Skupštine RBiH Miro Lazović.

- Mislim da je neformalna konferencija koju je režirao ruski ambasador pri Vijeću sigurnosti UN-a, doživjela potpuni krah nakon Čovićevog, a pogotovo Dodikovog nastupa - rekao je Lazović.

Bitnim naglašava da su se ambasadori pri Vijeću sigurnosti UN-a ogradili od tih njihovih stavova te pružili punu podršku visokom predstavniku Valentinu Inzku za njegov rad, ali i BiH kao cjelovitoj državi koja u narednom periodu treba da doživi određene transformacije ka građanskoj državi.

- Čovićev i Dodikov nastup smatram totalnim porazom njihove politike, koja posljednjih godina Bosnu i Hercegovinu drži kao taoca. Dodik se u svom euforičnom nastupu toliko zanio kao da je govorio u šatoru na nekoj svadbi u Laktašima - ističe Lazović.

U te svoje političke teze, dodaje, Dodik je uvukao i Hrvatsku kao članicu EU, na način da ta zemlja derogira vrijednosti Bruxellesa i EU. Dodiku će se to, kako smatra, vjerovatno obiti o glavu.

- Ali, to je isto tako patka Draganu Čoviću, koji stalno govori da on i njegov HNS europeiziraju BiH, a svojim nastupom potvrđuje da radi suprotno - ocjenjuje Lazović.

Primjećuje da Čović nijednom jedinom riječju nije spomenuo presudu Suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju "Sejdić i Finci", koja je krucijalna, neophodna i od koje se neće moći pobjeći u budućim transformacijama Ustava BiH.

- I jedan i drugi pred svijetom su pokazali onakvo svoje lice koje mi poznajemo već dugi niz godina. Dobro je da je organizirana ta konferencija, da se svijet uvjeri kakve su retrogradne i anahrone politike još prisutne u BiH, koje su u potpunosti suprotne evropskim principima i standardima - konstatuje Lazović.

Ocjenjuje da posljednji napadi na Inzka mogu potaknuti međunarodnu zajednicu da poduzme ozbiljnije korake u rješavanju problema u BiH.

- Vrijeme je zaista da se međunarodna zajednica puno više aktivira i uozbilji zbog blokada i kočnica koje tandem Čović - Dodik postavlja na putu BiH ka EU i NATO-u. Ja očekujem da će, prije svega, američka administracija s Bidenom na čelu i u dogovoru i zajedništvu s EU, poduzeti aktivnosti koje su neophodne da se otklone te blokade - govori Lazović.

Vjeruje i da će Inzko, nakon svih silnih napada i uvreda koje je na negov račun pred očima svjetske javnosti iznio Dodik, dobiti značajniju podršku od zemalja članica Vijeća za implementaciju mira (PIC), na način da možda i počne koristiti bonske ovlasti.

- Mislim da je došlo vrijeme da međunarodna zajednica mora, ne samo etiketirati političare u BiH, već ih i na neki način sankcionirati zbog opstrukcija i blokada na reformskom putu BiH - zaključuje Lazović u razgovoru za Vijesti.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...