DODIK STAO U ODBRANU TEGELTIJE: Nećemo dozvoliti ugrožavanje sigurnosti kadrova iz RS-a u Sarajevu

Dodik je naglasio da je potpuno nevjerovatno da se predsjednik VSTV-a, kao neko ko je na čelu pravosudnog sistema, bez ikakvog pravnog osnova ili sudske naredbe, kontinuirano, sistemski i nezakonito prati, snima, prisluškuje...

  • Mini market

  • 28. Nov. 2020  28. Nov. 2020

  • 3

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, komentarišući novu aferu u kojoj glavnu ulogu igra Milan Tegeltija (VSTV), poručio je da Republika Srpska neće dozvoliti da se njen kadar podvrgava "protivustavnim, protivzakonitim i brutalnom ugrožavanju njihove sigurnosti od političkog Sarajeva, uz blagoslov jednog dijela međunarodne zajednice i OHR-a". Dodik je kazao da u pogledu, kako je nazvao, brutalnih nezakonitih ataka na predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) Milana Tegeltiju kao kadra iz RS-a u institucijama BiH, koji nije poslušan politikama SDA i međunarodnog faktora, "imamo priliku da vidimo pravu sliku BiH".

"Bosna i Hercegovina je očito zamišljena i funkcioniše kao zemlja bezakonja i brutalne nezakonite sile koju primjenjuje političko Sarajevo prema kadru iz Republike Srpske uz blagoslov tog međunarodnog faktora koji se licemjerno zalaže za vladavinu prava", izjavio je Dodik za Srnu na pitanje da prokomentariše novu aferu u kojoj je akter predsjednik VSTV-a.

Dodik je naglasio da je potpuno nevjerovatno da se predsjednik VSTV-a, kao neko ko je na čelu pravosudnog sistema, bez ikakvog pravnog osnova ili sudske naredbe, kontinuirano, sistemski i nezakonito prati, snima, prisluškuje s ciljem montiranja nekih sadržaja koji služe za to da se on ukloni sa pozicije, jer ne odgovara nekim politikama.
 
Predsjedavajući Predsjedništva BiH je upitao šta, onda, tek rade njima, političkim predstavnicima Republike Srpske koji obavljaju funkcije u Sarajevu.

"To pokazuje sav besmisao BiH kao države, a posebno besmisao BiH kao neke pravne države u kojoj se poštuju Ustav i zakoni", naglasio je Dodik, dodavši da predstavnici RS-a očito nemaju elementarnu sigurnost u Sarajevu koju im garantuje Ustav.

Podsjetimo, nakon što je objavljen audiosnimak u kojem Tegeltija uvjerava svoju kolegicu iz VSTV-a Milijanu Buhu da će razraditi taktiku imenovanja njene sestre Sanje Čegar na poziciju sutkinje Osnovnog suda u Banjoj Luci, predsjednik VSTV-a je poručio da je snimak montiran.

Tegeltija je kazao da za ovaj snimak zna već godinu te da je tada nazvao direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića i rekao mu da ima saznanja o njegovom nezakonitom praćenju i snimanju kako bi se napravio veliki broj njegovih izjava.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...