VELIKI USPJEH „PREVENTA“: Luksuzno plovilo proizvedeno u bh. brodogradilištu prodano na američko tržište po nevjerovatnoj cijeni…

Brodogradilište „Salona Yachts“ koje je u vlasništvu bosanskohercegovačke Prevent Grupe slavi veliki uspjeh.

  • Ekonomija

  • 29. Nov. 2020  

  • 1

Nakon premijernog predstavljanja svoje novu jedrilice „Salona 46“, to je luksuzno plovilo već prodano na američko tržište.

Nakon što su u julu ove godine isporučili Salonu 380 prvu jedrilicu u koju je ugrađen električni motor, premijerno je predstavljena prva Salona 46 na električni pogon. Za razliku od Salone 380 koju pokreće jedan, Salona 46 ima ugrađena dva električna motora i propelera. Prodana je na američkom tržištu i bit će najdalje za mjesec dana, ovisno o načinu transporta, isporučena s veza iz Marine Kaštela za kupca iz Washingtona .

Novi model

- Nakon četiri godine ovo je ponovno novi model jedrilice proizveden u našem brodogradilištu. Salona 46, nova je jedrilica s električnom propulzijom i jedinstvena je u Hrvatskoj, ali i na svjetskom tržištu, jer su u nju ugrađena čak dva električna motora i propelera, što joj omogućava izvanredne plovne performanse i simultano punjenje baterija. Na ovom novom modelu Salona 46 implementirali smo naprednije propelere koji mogu mijenjati kut lopatice propelera ovisno o brzini plovidbe što omogućava punjenje baterija bilo kojom brzinom.Ovaj novi model smo stvarali godinu i pol dana od ideje do njegove realizacije. Napravili smo veliki iskorak na tržištu luksuznih plovila - ističe Marin Donadini, direktor Salona brodogradilišta.

Otkriva da je početna cijena osnovnog modela Salone 46 tačno 259.000 eura, a kada je ugrađen sistem elektro propulzije onda se cijena uvećava za još 70.000 eura.

Donadini otkriva da bi u narednih nekoliko dana trebali bi sklopiti još nekoliko ugovora za Salonu 46.

- U pregovorima smo s jednim talijanskim i jednim britanskim klijentom. Orijentirani smo na tržište SAD, Velike Britanije, Francuske i Njemačke. Imamo prodaje i u još nekim zemljama ali s tih tržišta nam dolaze glavni kupci. Imamo razgranatu prodajnu mrežu na pet kontinenata - otkriva Donadini.

Prvi brod na električni pogon Salona 380 prodat je klijentu na američko tržište. Proizvodnja jedrilica, napominje Donadini, unutra Salona brodogradilišta optimizirana je na 20 jedrilica godišnje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...