OBRAČUN O KOJEM BRUJI NJEMAČKA: Nova epizoda u milionskom sporu između Volkswagena i Hastorovog "Preventa"

Nekada su "VW" i "Prevent" bili poslovni partneri. Ali, već godinama se te dvije kompanije obračunavaju pred sudovima. Radi se o milionima eura.

  • Ekonomija

  • 24. Feb. 2021  24. Feb. 2021

  • 0

Kao i svi drugi proizvođači automobila, i "Volkswagen" (VW) od svojih dobavljača očekuje učinkovitost, isporuku u okviru dogovorenih rokova i niske cijene. A to je često razlog sporova. „Koncern 'VW' ima najgoru reputaciju među dobavljačima kad se radi o pregovorima oko cijene po kojoj nabavlja dijelove“, rekao je u septembru prošle godine u jednom intervjuu Christoph Münzer, voditelj Privrednog udruženja industrijskih poduzeća iz Badena. "Volkswagen" je odbacio taj prigovor te naglasio kako je koncern zainteresiran za jake dobavljače, koji imaju dovoljno finansijskih rezervi „kako bi mogli investirati u potrebne inovacije“.

U srijedu (24. februara) pred Pokrajinskim sudom u Braunschweigu počinje još jedan sudski proces u kojem će se u sudnici susresti (ponovno) dvije sukobljene strane: "Volkswagen" i "Prevent". Već godinama te dvije firme vode pravno intenzivan „obračun“ pred sudovima, jedan od najintenzivnijih u ovoj branši.

Sud u Braunschweigu treba ispitati je li (pravno gledajući) sve bilo u skladu sa propisima kada je prekinut poslovni odnos između najvećeg europskog automobilskog koncerna i dobavljača iz Bosne i Hercegovine kojeg su kritizirali da su cijene automobilskih dijelova pretjerano visoke. "Volkswagen" ovaj put zahtijeva isplatu odštete za previsoke cijene, radi se o ukupno 66 miliona eura.

Kako je sve počelo?

Konflikt s grupacijom "Prevent" iz BiH eskalirao je u augustu 2016. nakon što su "Preventove" kćerke-kompanije "ES Guss" i "Car Trim" obustavile isporuku dijelova "Volkswagenu". Šef "VW-ovih" tvornica morao je obustaviti proizvodnju vozila. Nakon toga, počeli su pljuštati prigovori s jedne i s druge strane. Po verziji koju je iznio "Prevent", Volkswagen je „isprovocirao“ obustavu isporuke dijelova jednostranim promjenama ugovora, tačnije pogoršanjem uvjeta isporuke dijelova "VW-u". Koncern iz Wolfsburga, koji je dugo vremena doslovce bio ovisan o "Preventu", optužio je dobavljača da je prekršio dogovore, odnosno povećao cijene – kako bi ucijenio "Volkswagen".

U martu 2018., "VW" je raskinuo ugovore. "Prevent" je insistirao na nastavku saradnje – i kompanija se našla pod pritiskom, jer je odjednom ostala bez velikog klijenta. Prije toga se međusobni odnos dodatno pogoršao zbog zahtjeva jedne kompanije ("Neue Halberg Guss", NHG) koju je "Prevent" preuzeo – a koja je "VW-u" isporučivala dijelove motora i kompletne blokove motora.

Dijelovi odjednom poskupjeli?

Je li postojao pravni temelj za poskupljenje dijelova? Jedna nedavna presuda suda iz Saarbrückena (gdje se nalazilo sjedište "NHG-a", kompanije koja je u međuvremenu propala) odgovorio je na to pitanje s – „ne”. Na temelju čega je, onda, dobavljač kalkulirao svoje cijene (koje su bile dijelom povećane za osam puta), iako za to nije postojao nikakav sporazum s "Volkswagenom"?

"Preventov" menadžer Barbaros Arslan kaže da je morao zahtijevati veće cijene zato što je "VW" drastično smanjio ranije dogovorene marže i ekstremno „srezao” rokove za isporuku narudžbi nakon što je "Prevent" preuzeo firmu "NHG". On dodaje kako je "NHG" zbog već realiziranih investicija morao zaračunati veće cijene za preostale blokove motora, odnosno da je "VW" na koncu sam inicirao „prilagođavanje” cijena. Arslan objašnjava kako nije bilo realistično da se kod takve robe orijentira u odnosu na prosječnu cijenu na tržištu, zato što je "VW" za "NHG" bio dominantna mušterija.

Lihvarenje?

"VW" na sve to gleda drugačije. Priznaje kako doista godinama nije postojao dogovor oko fiksnih cijena i količine isporučenih dijelova, ali i napominje da su postojali drugi valjani ugovori koji su trebali osigurati fleksibilnu isporuku po potrebi, odnosno „snabdijevanje koje pokriva aktuelne zahtjeve”. "VW": „'Prevent' nije poštivao te ugovore.” Njemački koncern tvrdi da je zbog lihvarenja bio prisiljen otkazati saradnju sa "Preventom".

Suci u Braunschweigu su u jednoj ranijoj odluci već dali naslutiti da bi povećanje cijena moglo doista biti kvalificirano kao „lihvarenje”. A sve bi se sada moralo detaljnije razjasniti u sklopu sudskog procesa. Osim pitanja ko je na koga vršio pritisak, odnosno kad se i koji poslovi u Njemačkoj smiju okončati, ovaj će spor pratiti i sudovi, odnosno istražitelji i u drugim zemljama. U SAD-u se proces nastavlja u tamošnjim sudnicama, "Prevent" je nedavno tužio "VW" pred jednim sudom u Detroitu. "Volkswagenu", odnosno današnjem šefu marke "VW" i bivšem menadžeru zaduženom za kupovinu automobilskih dijelova Ralfu Brandstätteru, odnosno proizvođačima sjedala Adient i Lear, predbacuje se da su prekršili pravila tržišne utakmice - odnosno da su pokušali isključiti "Prevent" s tržišta na kojem se trguje navlakama za sjedala. "Volkswagen" je odbacio te prigovore.

Prošlog ljeta je prašinu dodatno podigla i jedna špijunska afera, odnosno razgovori snimljeni u jednoj internoj radnoj grupi "VW-a". Prije nego što je "Prevent" 2018. raskinuo ugovore, predstavnici koncerna su se, navodno, savjetovali o tome kako se postaviti prema toj firmi. Koncem jula je otkrivena navodna „krtica", a neposredno nakon toga policija je pronašla leš te osobe – u jednom spaljenom automobilu. Istražitelji su tvrdili da mnogo toga upućuje na samoubistvo. Ali, taj slučaj nikada nije 100 posto rasvijetljen.

Etapna pobjeda

Prije Božića, "Prevent" je pred sudom u njemačkom Celleu ostvario etapnu pravnu pobjedu: "VW-ova" firma-kćerka "Škoda" je odlukom suda bila primorana da zbog raskidanja ugovora bivšem dobavljaču "VW-a" plati odštetu. I u tom sporu se radilo o dijelovima za sjedala. Jedan bivši glasnogovornik "VW-a" je kritizirao da suci u Celleu nisu u dovoljnoj mjeri uvažili činjenicu da je "VW" tada bio suočen s novim bojkotom isporuke naručenih dijelova.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...