DODIKOV SNSD NI DA ČUJE: "Neprihvatljiv SDP-ov prijedlog amandmana na Ustav BiH!"

Predsjedavajuća Kluba zastupnika SNSD-a u Parlementu BiH Snježana Novaković-Bursać smatra apsurdnim i neprihvatljivim SDP-ov prijedlog amandmana na Ustav BiH, o čemu bi se Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebao izjasniti 9. decembra.

  • Politika

  • 29. Nov. 2020  30. Nov. 2020

  • 2

– Prijedlog amandmana na Ustav BiH, koje je predložio SDP BiH, nema nikakvu šansu da bude usvojen i pretpostavljam da neće proći nu komisijsku fazu Predstavničkog doma. To znači da se radi o još jednoj u nizu političkih pustih želja ove stranke kojima ona pokušava da skrene pažnju na sebe i svoj politički program – rekla je Bursaćeva.

Prema njenim riječima, do koje je mjere prijedlog amandmana apsurdan i neprihvatljiv najbolje ilustruje jedan od prijedloga u vezi sa nadležnošću nivoa BiH, a koji prema ideji SDP-a, obuhvata “i sve druge nadležnosti koje se uređuju zakonom”, što se ne može naći niti u jednoj ozbiljnoj, složenoj zemlji.

– Osim što se ovakvim prijedlozima gube dragocjeno vrijeme i energija, dodatno se dezavuiše javnost, posebno u Federaciji BiH, jer se kao razlog za podnošenje ovih amnadmana navodi zahtjev institucija EU, što uopšte nije tačno – naglasila je Bursaćeva.

Ona je ocijenila da je prijedlog SDP-a zanimljiv i vrijedan pažnje samo utoliko što se njime direktno priznaje da neke od institucija koje trenutno funkcionišu na nivou BiH, kao što su Sud i Tužilaštvo BiH, nemaju ustavno uporište, pa bi oni ovim prijedlogom da ih “poustave”.

– Ovakvim pristupom promjenama Ustava ova stranka obezvređuje politički dijalog i sam značaj procesa ustavnih promjena u BiH – zaključila je Bursaćeva.

Prema mišljenju političkih analitičara, SDP-ov prijedlog ustavnih amnadmana u osnovi se bazira na tzv. "aprilskom paketu ustavnih promjena".

Tako se umjesto tročlanog Predsjedništva BiH,  predlaže uvođenje funkcije predsjednika i dvojice potpredsjednika, koji ne bi  mogli biti iz istog naroda.

Kandidati bi bili “izabrani članovi Parlamentarne skupštine BiH”.

Amandmanima, koje predlaže Klub poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarnoj skupštini BiH, se nadležnosti koje su oduzete od entiteta jedino mogu vratiti uz jednoglasan pristanak BiH i dva entiteta.

Precizirane su nadležnosti i odnosi između institucija BiH i entiteta, a postojećim nadležnostima institucija BiH dodaju se odbrana i bezbjednost, uspostavljanje i funkcionisanje Suda BiH i Tužilaštva BiH, kao i ostalih nadležnosti koje se uređuju zakonom.

Tu bi se dodala i potpuno nova tačka “podijeljene nadležnosti drugih nivoa vlasti s institucijama BiH”, kojima su obuhvaćeni poreski sistem, izborni proces, pravosuđe, poljoprivreda, nauka i tehnologija, ekologija, lokalna samouprava i druge nadležnosti koje se uređuju zakonom.

SDP-ovim prijedlogom amandamana drastično bi se povećao broj poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Sa sadašnja 42 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine, SDP u svojim amndmanima koje predlaže, taj broj povećava na 87. Kao obrazloženje za to navodi “proširenje nadležnosti države BiH”, kao i jačanje nadležnosti Predstavničkog doma.

Dvije trećine bile bi birane iz Federacije BiH i jedna iz Republike Srpske, neposredno na izborima, pri čemu bi tri mjesta bila garantovana predstavnicima koji ne pripadaju konstitutivnim narodima.

Broj delegata u Domu naroda, prema ovom prijedlogu, bio bi povećan sa 15 na 21, po sedam iz svakog konstitutivnog naroda, i njih bi posredno birao Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...