SRBIN UHAPŠEN U BiH PO HRVATSKOJ POTJERNICI, A LINTA GRMI NA SAV GLAS: "Hapšenje na osnovu lažnih dokaza"

Hrvatska je dosad, na osnovu međunarodnih potjernica, uhapsila širom svijeta oko 180 Srba, a hapšenje Mladena Grujića je peto ove godine, navodi Miodrag Linta.

  • Hronika

  • 29. Nov. 2020  30. Nov. 2020

  • 2

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta saopćio je da je Mladen Grujić (53) uhapšen juče na graničnom prijelazu Šepak, pri ulazu iz Srbije u BiH, na osnovu hrvatske potjernice, jer je protiv njega Županijsko državno tužilaštvo u Bjelovaru podiglo optužnicu zbog ratnog zločina u Zapadnoj Slavoniji 1991. godine.

Najoštrije osuđujući skandalozno hapšenje Grujića, Linta je naveo da je Hrvatska na osnovu međunarodnih potjernica dosad širom svijeta uhapsila oko 180 Srba, a hapšenje Grujića je peto ove godine.

"Jasno je da Hrvatska ima namjeru da masovnim sudskim procesima i hapšenjima, krajiške Srbe prikaže kao agresore i ratne zločince", naveo je Linta u saopćenju, ističući da Hrvatska punih 25 godina sprovodi progon srpskih veterana s ciljem zastrašivanja i opravdanja lažne i apsurdne optužbe da su Srbi bili agresori i zločinci, a Hrvati oslobodioci i žrtve.

Linta je pozvao ministricu pravde Srbije Maju Popović da hitno razgovara sa hrvatskim ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom o rješavanju slučaja Grujić i smatra da treba da insistira da Srbija dobije stvarni spisak srpskih veterana protiv koji se vode postupci vezani za ratne zločine.

"Neprihvatljivo je da Hrvatska 25 godina od završetka rata hapsi pripadnike bivše JNA i Vojske Republike Srpske Krajine na osnovu lažnih dokaza i falsifikovanih izjava svjedoka saradnika", kaže Linta, prenosi Telegraf.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...