AKO SUMNJATE DA VAS ŠPIJUNIRAJU: Kako u nekoliko koraka zaštititi svoj Gmail i račun na Googleu…

Prvi korak koji trebate poduzeti je da pogledate opciju sigurnosne provjere svog računa na Googleu.

  • HiTec

  • 30. Nov. 2020  30. Nov. 2020

  • 0

Tu možete saznati koristite li za prijavu za druge servise i stranice neke lozinke koje su ugrožene, odnosno koristite li iste lozinke za različite servise i stranice tako da ih možete odmah promijeniti. Također, tu možete saznati i brojne druge informacije o svom računu koje na istom mjestu možete urediti i promijeniti kako bi povećali sigurnost računa. Ipak, prvi i najvažniji korak te zaštite je - lozinka.

Snažna šifra i potvrda u dva koraka

Sigurnosni stručnjaci često spominju kako je dobro povremeno promijeniti šifru kako bi, ako je vaša lozinka provaljena u prošlosti, spriječili potencijalne napade i pristup svojim podacima. Pravila za lozinke su jasne - puno znakova, uključujući mala i velika slova, brojeve i različite znakove. Također, možete upisati i nekakav izraz koji ćete lako zapamtiti, a hakeri ga neće lako otkriti, ali ga možete napraviti složenijim.

Svakako se preporučuje i korištenje opcije potvrde u dva koraka - ako se neko dokopa vašeg korisničkog imena i lozinke ima sve što mu je potrebno da pristupi vašem mailu, odnosno brojnim privatnim podacima, osim ako za pristup Googleu ne postavite jaču zaštitu. Ta je zaštita autentifikacija u dva koraka tako da, pored same šifre upišete i kod koji će vam Google poslati na telefon. Dodatno zaštititi svoj mail možete tako da kliknete na svoj Googleov račun, kliknete na opciju “sigurnost” s lijeve strane te nakon toga odaberete opciju “potvrda u dva koraka”. Također, možete odabrati i opciju upotrebe svog telefona tako da, nakon upisivanja maila, na telefon dobijete obavijest koju je potrebno potvrditi.

Još jedna opciju o kojoj treba voditi računa jest povratak u svoj račun za slučaj nekakvih problema - na svojim pametnim telefonima u aplikaciji za Gmail, odnosno putem spomenute opcije sigurnosne provjere na webu obavezno popunite podatke za prijavu i oporavak. Ako dođe do problema i npr. zaboravite lozinku ili vam neko uđe u profil te promjeni lozinku pa više ne možete pristupiti svom računu, ovo je opcija koja će vam omogućiti ponovni pristup podacima i Gmailu. Dakle, tu možete postaviti telefonski broj, email adresu, sigurnosno pitanje te uređaje putem kojih je moguće vratiti se u Gmail u slučaju problema. Ako još niste, uredite ove postavke što prije kako poslije ne biste imali problema u slučaju gubitka šifre ili hakiranja računa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...