KONAKOVIĆ OTVORIO KARTE: "Nemam ništa protiv povratka Forte na čelo Vlade KS..."

Umjesto Mirze Čelika, iz reda Bošnjaka, u skupštinsko rukovodstvo imenovan je Elvedin Okerić. Uz njega, tu su Danijela Kristić, Vibor Handžić i Smiljana Viteškić.

  • Politika

  • 30. Nov. 2020  01. Dec. 2020

  • 1

Višemjesečna politička drama u Kantonu Sarajevo dobiva svoj epilog. Dosadašnjoj Vladi izglasovano je nepovjerenje, nakon što prihvaćanja ostavke premijera Marija Nenadića. Novi mandatar očekuje se u narednih sedam dana.

Prihvaćena je ostavka premijera Marija Nenadića koji je na sjednici ponovio da je bilo teško raditi jer njegova Vlada više nije imala političku podršku.

"Što u zadnje vrijeme, a to se posebno u radu osjetilo, ova Vlada ni je imala", kazao je Nenadić.

Zastupnici su u nastavku sjednice hvalili rad ministara Vlade u ostavci.

"Da prekinemo ovaj niz da svako hvali svog ministra, ja moram reći da je i u prošloj vladi bilo jako dobrih ministara, da je u ovoj vladi bilo dobrih ministara, ali da naše sugrađane ne bi dovodili u zabludu da oni misle kako neko nije ili je dobro radio, rekla bih da je ovo sve stvar politike", ističe Bilsena Šahman, zastupnica iz SBB-a.

"Mislim da je ova Vlada pokrenula puno infrastrukturnih projekata, možda se nije dovoljno reklamirala kao prethodna Vlada", zaključuje Mahir Dević, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo (SDA).

Premijer i Vlada u ostavci obavljat će poslove iz svoje nadležnosti sve do trenutka imenovanja, odnosno potvrđivanja njenog novog saziva koji se očekuje do kraja ove godine. U međuvremenu se pregovara oko imena novog premijera i ministara Vlade.

"To su zasad bivši ministar Katica, gospođa Brčić i Adnan Šteta, to su imena koja se trenutno komuniciraju, a sva ostala imena ćete dobiti jako brzo", otkriva Elvedin Okerić, zastupnik u Skupštini KS (Narod i pravda).

"Mi to vrlo ozbiljno, argumentovano razgovaramo i o toj prvoj poziciji u kojoj Naša stranka ima sva prava da traži povratak Edina Forte čijim smo mi radom bili zadovoljni, mi imamo i neke nove ideje. Pokušat ćemo to uklopiti u neki zajednički interes, građana prije svega. Ne vjerujem da ćemo zapeti na bilo kojem kadrovskom pitanju", dodaje Elmedin Konaković (predsjednik stranke Narod i pravda).

Umjesto Mirze Čelika, iz reda Bošnjaka, u skupštinsko rukovodstvo imenovan je Elvedin Okerić. Uz njega, tu su Danijela Kristić, Vibor Handžić i Smiljana Viteškić.

"Trenutno naš četvero koji smo u rukovodstvu apsolutno imamo podjednake šanse da neko od nas bude predsjedavajući u narednom periodu, naravno zbog Ustava Kantona Sarajevo, zato što budući mandatar i premijer ne mogu dolaziti iz reda istog naroda", pojašnjava Handžić.

Na sjednici Skupštine Haris Zahiragić iz Stranke demokratske akcije položio je zastupničku zakletvu, čime je ozvaničen njegov status zastupnika u ovom zakonodavnom tijelu, umjesto kolegice Samre Ćosović-Hajdarević, koja je nedavno vratila mandat.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...