MARIO NENADIĆ OTKRIO OD KOGA I KAKVE PRITISKE JE IMAO: "Bilo je nemoguće raditi..."

"Iskreno, nemam nikakvu dilemu u odgovoru i moram reći da je meni i članovima Vlade zaista, zaista laknulo", dodaje Nenadić.

  • Vijesti

  • 30. Nov. 2020  01. Dec. 2020

  • 1

Skupština Kantona Sarajevo prihvatila je ostavku premijera Kantona Sarajevo Marija Nenadića.

Istaknuto je kako će premijer i Vlada u ostavci u obavljati sve poslove iz svoje nadležnosti u skladu s Ustavom i zakonima, sve do trenutka imenovanja, odnosno potvrđivanja njenog novog saziva.

Bivši premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić u intervjuu za televiziju Hayat, govorio je o svom radu kao i o između zakonodavne i izvršne vlasti u Kantonu Sarajevo.

Premijeru, žalite li zbog odlaska s pozicije ili vam je možda laknulo?

Iskreno nemam nikakvu dilemu u odgovoru i moram reći da je meni i članovima vlade zaista zaista laknulo. Bilo je nemoguće raditi u uslovima promijenjene skupštinske većine gdje praktično nijedna odluka vlade već duže vrijeme nije imala prohodnost u Skupštini Kantona Sarajevo. Dakle, definitivno laknulo mi je, možda bi moj odgovor bio potpuno drugačiji, ne možda nego sigurno da ste me ovo pitali prije tri mjeseca ali danas u situaciji promijenjene skupštinske većine laknulo mi je.

Na današnjoj sjednici se čulo da ne odlazite zbog lošeg rada, već zbog politike. Istina, politika i imenuje. Šta je vlada, na čelu s vama radila? Šta ostavljate budućem premijeru?

Dužan sam prije svega ovako javno zahvaliti svim zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo zbog vrlo primjerenog ponašanja i vrlo primjerenih stavova kod donošenja odluke danas. Mi smo danas raspravljali o mojoj ostavci na dužnost premijera a ne o izglasavanju nepovjerenja. U tom kontekstu šta ostavljam budućem premijeru prije svega spomenuo bi neke od realiziranih projekata, neki od njih su još uvijek u toku i možda je to najbolji odgovor šta ostaje onima iza nas. Prije svega vi znate da je ova vlada jako puno radila na infrastrukturalnim projektima projekat I Transverzale vrijedan 23 miliona maraka je pokrenut i i realizira se nakon dužeg vremena, projekat tunel Kobilja Glava u vrijednosti 56 miliona maraka startat će za jedan i po mjesec što je jedan od kpitalnih projekata u narednom periodu, projekat IX Transverzala, gradnja rotora na spoju IV Transverzale i i gradskog auto puta u vrijednosti od pet miliona maraka, također projekat koji je ova vlada pokrenula je realiziran. Izgradnja južne longitudinale na Grbavici, nastavak njene gradnje u vrijednosti od oko 10 miliona eura je projekat koji će se također uskoro nastaviti i isto kao i projekat izgradnje zgrade koja je nakon više od deset godina riješeno je pitanje zgrade na južnoj longitudinali. Kao što znate završavamo garažu G3 u Kolodvorskoj kod Hitne pomoći, realizovali smo projekat taktilnih površina i zvučne saobraćajne signalizacije za slijepe i slabovidne osobe, osigurali smo sredstva i pokrenuli projekat obnove voznog parka u ukupnoj vrijednosti od 15 miliona eura za nabavku trolejbusa, 30 miliona eura za nabavku tramvaja. Završili smo S krivinu nakon 42 godine dva dana prije ugovorenog roka, jedan od vrlo značajnih projekata. Projekat obnove tramvajske pruge vrijedan 20 miliona eura može startati u svakom trenutku to je 14 kilometara duga pruga, isto tako obnova trolejbuske mreže do Vogošće što su značajni projekti. U okviru infrastrukture tu su još brojni projekti u komunalnoj privredi obnova i rekonstrukcija vodovodne mreže projekat vrijedan 6,5 miliona maraka, obnova odnosno nastavak projekta upravljanja otpadom regionalni centar Smiljevići jedan milion maraka, uređenje Gradskog groblja Vlakovo, zatim puštena je u rad prva javna CNG punionica, u oblasti socijalne zaštite uradili smo zaista značajne projekte prije svega sva socijalna davanja a osnovica uvećana za oko šest posto. Programi službe za zapošljavanje, brojni projekti kao što su izgradnja prihvatilišta za prosijake i skitnice, oblasti kulture i sporta pokrenuli smo inicijativu koja je blizu realizacije finansiranja sedam institucija kulture na nivou BiH…

Kanton Sarajevo će uskoro dobiti trećeg premijera ili premijerku u dvije godine. Mnogo drame je bilo u samoj Skupštini, mnogo promjena dresova, mnogo žalbi na pritiske. Gospodine Nenadiću, jeste li vi radili pod pritiscima i, ako da, odakle su oni dolazili?

Nisam ja baš ni osoba ni rukovodilac koji bi dozvolio pritiske bilo koje vrste. Moj najkrupniji pritisak jeste ova situacija sa koronavirusom. Od prvog dana kada smo mi imenovani, preuzeli dužnost 03.03. ove godine, već 16. 03. Je proglašeno stanje nesreće u Federaciji BiH, 18.03. u Kantonu Sarajevo. Svaki radni dan tokom mandata funkcionisali smo u uvjetima koronavirusa. Prema tome, ozbiljni pritisci dolazili su zbog situacije da smo funkcionisali u potpuno vanrednim okolnostima, da smo funkcionisali u praktično nemogućim uslovima, da smo u hodu morali rješavati i mijenjati i naše programske i finansijske planove, tako da s te strane dolaze pritisci.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...