EKONOMIJA SLOVENIJE NA KOLJENIMA: Komšije se našle u "nebranom grožđu", nezapamćen pad potrošačkih cijena

Slovenija je u novembru zagazila u još dublju deflaciju, u koju je skliznula u oktobru.

  • Ekonomija

  • 01. Dec. 2020  01. Dec. 2020

  • 0

Slovenija je u novembru, prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku, zagazila u još dublju deflaciju, u koju je skliznula u oktobru, sa padom potrošačkih cijena od 0,9 posto na godišnjem nivou.

Prethodno je, u oktobru, međugodišnja inflacija u toj zemlji iznosila minus 0,1 procent.

Na mjesečnom nivou, potrošačke cijene u Sloveniji su u novembru potonule za 0,8 posto, dok su u oktobru zabilježile rast od 0,3 procenta u odnosu na septembar, navodi se u saopćenju statističkog zavoda, prenosi portal "Seenews".

Najveći međugodišnji pad potrošačkih cijena, od 1,1 posto, registrovan je prošlog mjeseca kod naftnih derivata, pri čemu su cijene goriva i maziva opale za 21,4 procenta, a cijene lož-ulja za 18,8 posto.

Pored toga, opale su i cijene odjeće i obuće za 5,6, odnosno za 7,5 posto, respektivno.

Istovremeno, hrana je poskupjela za 1,8 procenata.

Od početka 2020. godine do kraja novembra, godišnji rast potrošačkih cijena u Sloveniji iznosi nula procenata.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...