KINEZI SPUSTILI SONDU NA MJESEC: U toku je historijska misija, Peking otvara novo poglavlje u istraživanju svemira

Kapsula bi u povratku trebala sletjeti na teritoriju kineske provincije Unutrašnja Mongolija.

  • Svijet

  • 01. Dec. 2020  02. Dec. 2020

  • 0

Kineska istraživačka sonda Chang'e-5 uspješno je aterirala na površinu Mjeseca gdje će, tokom svoje historijske misije, prikupljati uzorke tla i donijeti ih na Zemlju.

Bespilotna kineska sonda, koja je nazvana je po mitskoj kineskoj boginji Mjeseca Chang'ee, lansirana je 24. novembra i trebala bi donijeti na Zemlju oko dva kilograma uzoraka tla sa do sada neistraženog dijela mjesečeve površine nazvanog "Olujni okean", čime bi se pomoglo naučnicima da dublje proniknu u porijeklo Zemljinog satelita, prenijela je agencija Reuters.


Nakon prizemljenja na površinu Mjeseca, lunarna vozila će samostalno, robotizovanom rukom prikupljati uzorke tla i stijena i dopremati ih do kapsule koja će ih potom transportovati na Zemlju.

Kapsula bi u povratku trebala da sletjeti na teritoriju kineske provincije Unutrašnja Mongolija.


Ukoliko misija bude uspješno okončana, Kina će se pridružiti SAD-u i SSSR-u koji su ranije uspjeli da izvedu slične misije na Mjesecu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...