LET NA DRUGI SVIJET: Lansirana raketa s važnom misijom na Mjesec, ako sigurno sleti...

Raketa Vulcan, kojom upravlja kompanija United Launch Alliance, glavni je konkurent kompanije SpaceX Elona Muska.

  • HiTec

  • 08. Jan. 2024  

  • 0

Lansirana je raketa Vulcan koja prenosi letjelicu Peregrine. Raketa je lansirana s Cape Canaverala na Floridi u 08:18 sati. Ako letjelica Peregrine sigurno sleti na naš prirodni satelit, bit će to prva američka letjelica koja će izvršiti meko slijetanje na površinu Mjeseca od ere letjelica Apollo.

 Ako sve bude u redu i ako lander Peregrine uspješno sleti na Mjesec, njegovi instrumenti će mjeriti razine radijacije, površinski i podzemni vodeni led, magnetsko polje i izuzetno tanki sloj plina - egzosferu. Ovi nalazi bi trebali pomoći pri smanjenju rizika prilikom potrage za prirodnim resursima na Mjesecu. Misija će analizirati sistem mjesečeve egzosfere i pratiti kako se mijenja tokom osam ili više zemaljskih dana; koliko će lander biti funkcionalan.  

Peregrine bi također mogao otkriti na koji se tačno način tokom dana s površine oslobađaju molekule vode i ponovno "zarobljavaju" noću, odnosno bolje nas uputiti u mehanizam iza cirkulacije vode na Mjesecu.

 

Glavni konkurent kompanije SpaceX

 

Raketa Vulcan, kojom upravlja kompanija United Launch Alliance, glavni je konkurent kompanije SpaceX Elona Muska. NASA na Peregrinu ima pet znanstvenih instrumenata.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...