PANDEMIJA KORONAVIRUSA I EKONOMIJA ZAJEDNIČKI IZAZOV: EU jedva čeka saradnju s Bidenom

U dokumentima Evropske komisije i Evropskog vijeća u koje je Politico.eu imao uvid, poziva se na hitnu saradnju u domenu upravljanja epidemijom koronavirusa i s tim u vezi ekonomskog pada.

  • Svijet

  • 01. Dec. 2020  02. Dec. 2020

  • 1

Iako izborna pobeda kandidata američkih demokrata Joe Bidena tek treba biti finalirizana, a do inauguracije 20. januara ima još pedesetak dana i u međuvremenu izborni trijumf treba da se zvanično potvrdi glasanjem Elektorskog koledža…

… Evropska komisija i Evropsko vijeće su već predstavili političku dokumentaciju sa okvirnim idejama o saradnji s novom američkom administracijom u vezi sa širokim spektrom političkih pitanja, čime su nagovijestili, piše politico.eu, koliko Brisel želi da ostavi iza sebe "gorčinu" koju je stvorio dosadašnji predsjednik SAD Donald Trump.

EU "jedva čeka" da se udruži sa izabranim predsjednikom, navodi portal.

Ambasadori EU su u ponedjeljak razgovarali o dokumentu Evropskog vijeća, a šefovi država i vlada 27 članica treba da na samitu u Briselu sljedeće nedelje održe stratešku debatu o odnosima sa SAD.

U dokumentima Evropske komisije i Evropskog vijeća u koje je politico.eu imao uvid se poziva na hitnu saradnju u domenu upravljanja epidemijom virusa korona i s tim u vezi ekonomskog pada.

Dokument EK s naslovom "Nova agenda EU-SAD za globalni izazov" ima nešto više od deset strana i duži je i detaljniji.

Dokument Vijeća ima samo dvije strane i predstavlja okvir pet ključnih stavki.

Međutim, kako piše politico.eu, dok je prijedlog Komisije prožimala slatkorječivost diplomatske suptilnosti, dokument Vijeća je efektniji.

U njemu se otvoreno izražava očekivanje da Biden promijeni Trumpovu odluku o povlačenju SAD iz Svjetske zdravstvene organizacije i direktno apeluje na EU da natjera SAD da ukine sankcije osoblju Međunarodnog krivičnog suda.

U dokumentu Vijeća se također kritikuju SAD zbog njihove uloge u potkopavanju sistema Svjetske trgovinske organizacije za rješavanje sporova zatvaranjem njenog najvišeg apelacionog tijela i također se navodi da Washington treba "ponovo da se angažuje na reformisanju i snaženju STO".

I Komisija i Vijeće zahtievaju obnavljanje saradnje u oblasti klimatskih promjena, pri čemu Komisija apeluje na zajedničnu posvećenost "putu sa nultom emisijom štetnih gasa do 2050“.

U dokumentima je također predstavljena vizija nove opsežne saradnje u vezi s trgovinskim i digitalnim pitanjima, kao i u vanjskopolitičkoj sferi, uključujući vršenje pritiska na Kinu, obnavljanje nuklearnog sporazuma sa Iranom, jačanje NATO, zauzdavanje prijetnji iz Rusije, okončanje sukoba u Ukrajini i Libiji i uspostavljanje stabilnosti na Bliskom istoku, u Africi i drugim regionima.

Jedan visoki zvaničnik Evropske komisije je rekao da dva dokumenta treba shvatiti kao komplementarne i usaglašene, a ne kao dokaz bilo kakvih tenzija ili konkurencije između dve institucije.

Iako će dokument Evropskog vijeća biti iskorišten za donošenje zaključaka na samitu lidera EU 10. i 11. decembra, svrha dokumenta Evropske komisije je političko saopćenje EU i tek treba da ga zvanično odobri Koledž komesara.

"Ono što je za nas bilo važno u novom odnosu sa SAD jeste to da ne sjedimo pasivno i čekamo da SAD uspostave komunikaciju. Kao što znate, ovo je za SAD osjetljiv trenutak. Veliki broj savjetnika ne može da stupi s nama u kontakt dok se izbori zvanično ne završe, veoma su oprezni“, rekao je visoki zvaničnik Evropske komisije.

Jedan drugi visoki zvaničnik je ukazao da EU želi da jasno predstavi svoje namjere da bude ravnopravan partner u vezi sa sopstvenim ciljevima.

"Dominantnost SAD nad svijetom se više ne podrazumjeva. One su i dalje najmoćnija nacija na svijetu, ali ima jakih konkurenata“, rekao je ovaj zvaničnik, naglasivši da su "SAD nesumnjivo najvažniji partner koji EU ima u međunarodnoj sferi i najvažniji saveznik“.

"Mnogo toga se promijenilo. SAD su se promijenile. Mi smo se promijenili. Svijet se promijenio. Ali se ova činjenica ne mijenja“.

On je dodao da "EU i SAD zajedno čine veoma moćnog aktera u svijetu. Ako udružimo snage, možemo da mijenjamo stvari. Možemo da ih učinimo boljim“, zaključuje.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...