SUD U PARIZU PRESUDIO: Evo kako je RS dobila arbitražni spor od 50 miliona maraka

Republika Srpska dobila je spor vrijedan više od 30 miliona dolara protiv akcionara „Krajina osiguranja“ Naveena Aggarwala pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Parizu, potvrđeno je za portal "Capital".

  • Ekonomija

  • 02. Dec. 2020  02. Dec. 2020

  • 0

Aggarwal je, zajedno s Guptom Neeteom, također akcionarom „Krajina osiguranja“, i njihovom kompanijom "Usha Industries" iz Nju Delhija, tužio BiH, odnosno Republiku Srpsku i „Krajina osiguranje“ pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Parizu.

Tvrdili su da su prevareni prilikom kupovine akcija tog društva i tražili su odštetu od 40 miliona dolara da bi zahtjev zatim smanjili na nešto više od 30 miliona dolara ili oko 48,5 miliona KM.

Republiku Sprsku su u ovom sporu zastupali advokati Stevan Dimitrijević, Vladimir Đerić i Senka Mihalj, a Pravobranilaštvo BiH je vršilo nadzor.

„Spor je dobijen i obično svaka strana snosi svoje troškove, ali mi smo dobili čak i troškove da naplatimo što je dodatna potvrda ispravnosti postupanja Republike Srpske. To se vrlo rijetko dešava. Mogućnosti za žalbe nema“, rekli su izvori upućeni u ovaj spor.

Direktor Agencije za osiguranje RS Slaven Dujaković rekao je da još nema potvrdu o ishodu spora, ali ako je dobije, da će to biti značajno.

„Od početka se vidjelo šta je bila namjera tih ljudi, a to je da samo izvuku pare iz Republike Srpske, nije im ta namjera uspjela, čekali smo dugo i pravda je došla. To je značajan uspjeh“, kazao je Dujaković.

Istovremeno, u RS se vodi i krivični postupak protiv Naveena Agarwala, koji se sumnjiči za zloupotrebu položaja u “Krajina osiguranju”.

Naveen Aggarwal i Gupta Neete su 18. septembra 2017. godine podnijeli zahtjev za arbitražu protiv BiH po pravilima UNCITRAL-a, a u skladu sa Sporazumom između BiH i Indije o unapređenju i zaštiti investicija.

Oni su tvrdili da su netačne informacije koje su o „Krajina osiguranju“ bile navedene u prospektu prilikom emisije akcija koje su oni kupili. Istaknuli su da su tek nakon kupovine saznali da je cijena akcija bila “naduvana” i da nije odgovarala stvarnom stanju.

Aggarwal i Neete su krajem 2015. godine, za 6,9 miliona KM kupili većinski paket akcija „Krajina osiguranja“, a odmah po preuzimanju donijeli su niz spornih odluka zbog kojih su bili pod konstantnim nadzorom Agencije za osiguranje RS, a kasnije i Ministarstva unutrašnjih poslova RS. Njima je zabranjeno i pravo glasa u Skupštini akcionara, a upravljanje ovim društvom ponovo je preuzela Investiciono-razvojna banka RS kao najveći pojedinačni akcionar.

Portal "Capital" pisao je o Aggarwalu i prije nego što je došao u Banju Luku, da je on vrlo diskutabilan investitor, a nizom tekstova koji su uslijedili, kao i intervjuom s njim, to su i dokazali, zbog čega je "Capital" često bio predmet neuspješnih pokušaja demantovanja od strane vlasti, ali i Aggarwala.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...