MILORAD DODIK SE OBRATIO UJEDINJENIM NACIJAMA: “Bosni i Hercegovini potreban NOVAC za borbu protiv pandemije i oporavak”

On je istaknuo da je pandemija koronavirusa globalni zdravstveni izazov koji zahtijeva globalni odgovor.

  • Vijesti

  • 03. Dec. 2020  04. Dec. 2020

  • 8

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je danas u obraćanju na posebnoj sjednica Generalne skupštine UN posvećenoj pandemiji virusa korona da su zemljama potrebna finansijska sredstva za borbu protiv pandemije i ulaganja u oporavak.

Dodik je rekao da u tom smislu Bosna i Hercegovina podržava stav Ujedinjenih nacija da je finansijska podrška ključni aspekt solidarnosti i da porodica UN treba da reaguje na sve aspekte krize.

On je istakao da je pandemija virusa korona globalni zdravstveni izazov koji zahtijeva globalni odgovor.

Dodik je rekao da je zdravstveni sistem Republike Srpske, kao i FBiH i Brčko distrikta, u dosadašnjem periodu adekvatno odgovorio izazovu pandemije kovida 19, zahvaljujući planiranju i sprovođenju institucionalnih mjera, zalaganju medicinskih profesionalaca, kao i odgovornosti građana i zajednice u cjelini. Odgovoru na pandemiju značajno je doprinijela i dobra međunarodna saradnja. Dio aktivnosti realizovan je uz pomoć SZO, Evropske komisije, Generalnog direktorata za zdravlje i sigurnost hrane, Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, te mnogih država donatora na čemu smo svi zahvalni – istakao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Dodik je naglasio da su zemljama potrebna sredstva, kako za borbu protiv pandemije, tako i za oporavak privrede. Podaci za ekonomski izvještaj Evropske komisije za treći kvartal 2020. godine pokazuje da je BDP za 9,3 odsto manji nego za prethodnu godinu, što se tumači posljedicama pada i smanjenja ranije dogovorene privatne potrošnje i izvoza – naveo je Dodik.

On je rekao da su pad zaposlenosti, za koji se stvarni podaci teže mogu ustanoviti, i povećanje robnog trgovinskog deficita izazavali negativne posljedice na deficit tekućeg računa BiH, bankovne zajmove, ali i kredite domaćinstava, javlja RTRS.

Dodao je, takođe, da podaci pokazuju da su žene radnici i vlasnice preduzeća teže pogođene posljedicama pandemije po privredu u odnosu na muškarce.

odik je rekao da su vidljivi rezultati u regionu postignuti primjenom sistema zelenih koridora na određenim graničnim prelazima, te da je plan da se to primijeni i na promet roba sa EU. Јačamo saradnju u okviru CEFTA, uz ispunjavanje CRM i Zelene agende koju smo usvojili na Samitu u Sofiji 10. novembra ove godine – naveo je on.

Dodik je istakao da kriza uzrokovana virusom korona sa sobom nosi velike izazove za sve sfere života, pa tako i u oblasti bezbjednosti, naročito u pogledu ilegalne proizvodnje i krijumčarenja droga te migracija. Posebno moramo da naglasimo da se od 2017. godine susrećemo sa masovnim i nezakonitim ulaskom migranata u zemlju. Trend je nastavljen i u 2018, 2019. pa i u ovoj godini – naveo je on.

Dodik je rekao i da su na početku pandemije bogate zemlje zaboravile na male, te da su se regionalne organizacije ponašale kao da nemaju strategiju ni resurse da pomognu, kako svojim članicama, tako i ostalima. Čak je i EU poklekla u prvim sedmicama, pokazavši svu slabost jednog velikog sistema nespremnog na obimnost i dubinu krize koja nas je zadesila – smatra predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Dodik je istakao da je u takvoj situaciji, legitimno pravo svake zemlje, a posebno one ograničenih resursa, da potraži pomoć prijatelja na međunarodnoj sceni i izlaz iz krize kako bi sačuvala ljudske živote. Nikada više, ni jedna zemlja, niti jedan narod ne bi smio da se osjeti usamljen i napušten od svih. To i jeste svrha Ujedinjenih nacija – poručio je Dodik.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH je poručio da su čovječanstvu, u vremenu neizvjesnosti, potrebne solidarnost i zajedništvo, ne samo na lokalnom, već i na regionalnom i globalnom nivou. Ova pandemija je jasno pokazala da niko nije siguran, dok svi nisu sigurni – poručio je Dodik.

Na dvodnevnoj sjednici Generalne skupštine UN učestvuju lideri i ministri iz više od 140 država.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...