SNIMAK DRONOM OTKRIVA SVE: Ovo je trenutak kada se srušio teleskop koji je koristio cijeli svijet (VIDEO)

Opservatorij je postao poznat nakon što su tu 1995. godine snimljene ključne scene u filmu o Jamesu Bondu "GoldenEye".

  • HiTec

  • 07. Dec. 2020  07. Dec. 2020

  • 0

Objavljen je snimak napravljen dronom koji prikazuje trenutak kada se srušio ogromni radioteleskop Arecibo na američkom otoku Portoriko.

Poznati radioteleskop, kojim se koriste astronomi iz čitavog svijeta i pomoću kojeg su otkrivene prve planete koje kruže oko zvijezda izvan našeg Sunčevog sistema, srušio se u utorak nakon 57 godina rada.

"Platforma se iznenada srušila", rekao je za AFP Rob Margetta, glasnogovornik američke Nacionalne fondacije za nauku, koja finansira zvjezdarnicu, prenosi Hina. 

[National Science Foundation/Reuters

Dva kabla koja podupiru opremu tešku 900 tona na platformi povrh tanjira promjera 305 metara, pukla su 10. augusta i 6. novembra iz nepoznatog razloga.

Kablovi su pritom napravili rupu u tanjiru.

Poznat po Jamesu Bondu

Teleskop je poslije ocijenjen nestabilnim i neprikladnim za popravku pa je fondacija odlučila da ga sruši.

Pristup mu je od tada zabranjen iz straha od urušavanja, što se na kraju i dogodilo u utorak nešto prije 8 sati po lokalnom vremenu.

"Ovo je prava katastrofa", reagirao je za AFP nakon rušenja profesor Abel Mendez, direktor laboratorija za proučavanje uslova za život na planetama pri portorikanskom Univerzitetu u Arecibu.

"Svi astronomi širom svijeta mogli su se koristiti ovim radioteleskopom za posmatranje svemira na daljinu, čak iz Kine", rekao je Mendez.

Opservatorij je postao poznata nakon što su tu 1995. godine snimljene ključne scene u filmu o Jamesu Bondu "GoldenEye", u kojem je glumio Pierce Brosnan.

Radioteleskopi, za razliku od optičkih, rade danju i noću, pa i kada je oblačno vrijeme.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...