NA SKRIVENU STRANU MJESECA: Kinezi se spremaju na veoma riskantnu misiju

Očekuje se da će ove sedmice Kina lansirati Chang'e-6 s pomoću svemirske letjelice iz misije 2020. te prikupiti tlo i kamenje sa strane Mjeseca koja je trajno okrenuta od Zemlje.

  • HiTec

  • 02. Maj 2024  

  • 0

Kina će sljedećih dana poslati robotsku svemirsku letjelicu na povratno putovanje do daleke strane Mjeseca u prvoj od tri tehnički zahtjevne misije koje će otvoriti put za inauguracijsko slijetanje kineske posade i bazu na južnom polu Mjeseca.

Od prve misije Chang'e 2007., nazvane po mitskoj kineskoj božici Mjeseca, Kina je napravila veliki skok u istraživanju Mjeseca, smanjujući tehnološki jaz u odnosu na SAD i Rusiju.

Godine 2020. Kina je vratila uzorke s bliže strane Mjeseca, prvi put u više od četiri desetljeća, potvrdivši da može sigurno vratiti svemirsku letjelicu bez posade na Zemlju s Mjesečeve površine.

Očekuje se da će ove sedmice Kina lansirati Chang'e-6 s pomoću svemirske letjelice iz misije 2020. te prikupiti tlo i kamenje sa strane Mjeseca koja je trajno okrenuta od Zemlje.

S obzirom da neće biti vidljiv sa Zemlje, Chang'e-6 će se morati oslanjati na nedavno postavljen relejni satelit koji kruži oko Mjeseca, uključujući uzlet sa 'skrivene' strane Mjeseca pri povratku put kući koji dosad nitko nije pokušao.

Isti relejni satelit podržavat će misije bez posade Chang'e-7 i 8 2026., odnosno 2028., kada će Kina početi istraživati istraživati južni pol u potrazi za vodom i izgraditi rudimentarnu ispostavu s Rusijom. Kina namjerava poslati svoje astronaute na Mjesec do 2030.

Planovi Pekinga zabrinuli su NASA-u, čiji je administrator Bill Nelson opetovano upozoravao da će Kina sve vodene resurse smatrati svojima. Peking kaže da ostaje predan suradnji sa svim nacijama u izgradnji 'zajedničke' budućnosti.

NASA-i je prema američkom zakonu zabranjena bilo kakva suradnja, izravna ili neizravna, s Kinom.

U sklopu zasebnog NASA-inog programa Artemis, američki astronauti sletjet će blizu južnog pola 2026. godine, kao prvi ljudi na Mjesecu od 1972. godine.

Chang'e 6 će pokušati sletjeti na sjeveroistočnu stranu golemog južnog pola - Aitkin bazen, najstariji poznati udarni krater u Sunčevom sistemu.

Povratak uzoraka koje će donijeti Chang'e-6 mogao bi baciti više svjetla na ranu evoluciju Mjeseca i unutrašnjeg Sunčevog sistema.

Nedostatak vulkanske aktivnosti na udaljenoj strani Mjeseca znači da postoji više kratera koji nisu prekriveni drevnim tokovima lave i koji čuvaju materijale iz vremena ranog formiranja Mjeseca.

Chang'e-6 će nakon uspješnog slijetanja prikupiti oko 2 kilograma uzoraka mehaničkom lopaticom i bušilicom.

- Ako bude uspješna, kineska misija Chang'e-6 bila bi prekretnica, rekao je Leonard David, autor knjige 'Moon Rush: The New Space Race'.

- Robotsko dosezanje udaljene strane Mjeseca i vraćanje uzoraka na Zemlju pomaže popuniti praznine o još uvijek mračnom porijeklu našeg Mjeseca, rekao je.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...