ANTIFAŠISTIČKA LIGA ODALA IM POČAST: Prije 29 godina u Zagrebu ubijena porodica Zec

U noći sa 7. na 8. decembra 1991., tri člana porodice Zec ubili su pripadnici jedinice Tomislava Merčepa.

  • Regija

  • 07. Dec. 2020  08. Dec. 2020

  • 0

U Zagrebu je održan pomen porodici Zec, koja je ubijena prije 29 godina. Ubice djevojčice Aleksandre, njene majke Marije i oca Mihajla, nikada nisu izvedene pred sud i kažnjeni, kao ni njihovi nalogodavci.

Organizator komemoracije na Sljemenu je Antifašistička liga, a prisustvovao joj je i potpredsednik hrvatske Vlade Boris Milošević.

Uprkos građanskim inicijativama, ni danas nema spomenika na mjestima pogubljenja na Trešnjevci i na Sljemenu.

U noći između 7. i 8. decembra 1991, tri člana porodice Zec ubili su pripadnici jedinice Tomislava Merčepa.

Mihajlo Zec ubijen je kada je pokušao da pobegne iz svoje kuće na Trešnjevci u koju su oko 23 sata upale naoružane osobe. Njegovu suprugu i kćerku ubice su odvele do planinarskog skloništa Doma Adolfovac na Sljemenu, tamo ih pogubili i mrtva tijela prekrili smećem.

Nedugo nakon što je policija pronašla tela, uhapšeni su pripadnici Merčepove jedinice – Munib Suljić, Igor Mikola, Siniša Rimac, Nebojša Hodak i Snežana Živanović.

Neki od njih su pred istražnim sudijom priznali ubistva, ali je na suđenju utvrđeno da pred istražnim sudijom nisu imali advokata, a po zakonu su morali, pa su njihovi iskazi izbačeni, a oni oslobođeni.

Zločinci nisu procesuirani, a isplata jednokratne novčane pomoći djeci Dušanu i Gordani Zec 2004. ostala je jedini čin podrške preživjelima.

Tomislav Merčep, čija je jedinica počinila zločin, umro je 17. novembra ove godine.

Na Županijskom sudu je 2016. godine proglašen krivim za delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, pa je osuđen na zatvorsku kaznu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...