OZBILJAN PROBLEM: Evo kako povratiti čulo mirisa poslije korone...

Gubitak čula mirisa ili anosmija, koju prati i gubitak čula ukusa, postao je uobičajen simptom Covida-19. Ispostavilo se da mnogi nemaju čulo mirisa i kada im prođu drugi simptomi bolesti pa se postavlja pitanje kako ga povratiti.

  • Jeste li znali

  • 08. Dec. 2020  08. Dec. 2020

  • 0

Za većinu pacijenata s Covidom-19 koji pate od anosmije, čulo mirisa se vraća u roku od nekoliko sedmica, a ljekari još ne znaju da li virus uzrokuje dugotrajan gubitak ovog čula, jer ima i onih kojima se mirisi potpuno mijenjaju nakon povratka u normalu.

Čulo mirisa je složeno i usko vezano za naše preživljavanje - sposobnost da osjetimo miris vatre, curenje hemikalija ili pokvarenu hranu - i za našu mogućnost da osjetimo složeni okus i uživamo u hrani.

Naša čula - miris, vid, sluh, okus i dodir - povezuju nas sa svijetom u kojem živimo, sa samim životom. Čula svakodnevnom životu dodaju bogatstvo i teksturu; ona su, također, povezana s našim emocijama, piše Nova.rs.

Dobra vijest je da su olfaktorni neuroni, pomoću kojih osjećamo miris, sposobni za regeneraciju. Loša vijest je da se neće kod svih vratiti na svoj nivo funkcionisanja koji su imali prije Covida, tvrde ljekari.

Pacijenti sa postvirusnim gubitkom čula mirisa imaju otprilike od 60 do 80 posto šansi da vrate dio svoje funkcije mirisa u roku od godinu dana. Budući da se čulo mirisa obično smanjuje zbog starosti, oporavak bi mogao trajati duže za starije odrasle osobe.

Da bi ponovo probudili nos, većina specijalista preporučuje trening mirisa, svakodnevnu rutinu mirisanja esencijalnih ulja, poput limuna, eukaliptusa, karanfilića, ruže. Ako patite od gubitka čula mirisa, nemojte se obeshrabriti ako neke od esencija mirišu drugačije od onoga što ste očekivali: izobličenja povezana s gubitkom čula mirisa (troposmija) nisu rijetka.

Ako uopće ne osjećate miris ulja, pokušajte da se sjetite mirisa; drugim riječima, uključite svoj um u izazivanje čula mirisa. Kada jedete, ako ne možete da okusite čitav niz jela, obratite pažnju na osnovne - slatke, gorke, kisele, slane - kao i na strukturu hrane i osjećaj nepca. Ovo će vam pomoći da se usredsredite na ono što još možete da okusite, a ne na ono što ne možete.

Evo i prijedloga:

- Posavjetujte se sa stručnjakom za uho, nos i grlo.

- U svoje kuhanje uključite što više začina.

- Zadržite nadu u oporavak.

- Njegujte osjećaj zahvalnosti: preživjeli ste potencijalno smrtonosnu bolest.

Nedostatak vitamina B12 može dovesti do olfaktorne disfunkcije i djelimičnog ili potpunog gubitka čula mirisa. Uključite dovoljno izvora vitamina B12 u svoju ishranu - jedite namirnice poput ribe, jaja, piletine, mlijeka, jogurta i sira. Ako ste vegan ili vegetarijanac, obratite se ljekaru o dodacima ishrani kako biste nadomjestili nedostatak ovog vitamina.

Studije su pokazale da pušenje može dodatno oštetiti i osjećaj mirisa i osjećaj okusa. Ostavljanje cigareta je, stoga, siguran način da poboljšate čulo mirisa.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...