PORAZ POLITIKE VOŽDA IZ LAKTAŠA: Kako je i zašto Dodik u sat vremena spustio loptu

U samo sat vremena jučer su saopćene dvije važne odluke koje bi potencijalno mogle utjecati i na vladavinu prava i borbu za pravnu državu. Najava ostavke Milana Tegeltije sa svih funkcija te skidanje ploče s imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića na Palama znakovite su poruke politike Milorada Dodika.

  • Politika

  • 11. Dec. 2020  11. Dec. 2020

  • 5

Iako ni u jednoj od tih odluka direktno nema čelnika SNSD-a i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, posljedično se obje odnose i vežu za njegovu politiku.

Simbolično, jučerašnji potezi predstavljaju poraz Dodikove politike, za koju se godinama zalagao. Javna je tajna da je Dodik na određeni način imao utjecaj na bh. pravosuđe preko čelnika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milana Tegeltije. Njegovo jučerašnje povlačenje sa svih pravosudnih funkcija posljedično će se odraziti i na Dodika.

Ipak, simptomatičan je raspored kako je to sve jučer izgledalo. Tegeltijina ostavka se očekivala, jer ju je i on sam najavio. Međutim, samo sat vremena prije potvrđivanja te ostavke, pres-konferenciju je održala Sonja Jovičević-Karadžić poručivši da tabla s imenom njenog oca treba biti skinuta sa Studentskog doma. I samo sat vremena kasnije, tabla je daleko od očiju javnosti skinuta.

Postavlja se pitanje zašto je sve izrežirano baš tim redoslijedom. Koja od tih odluka je teže pala Dodiku? Da li je najavu skidanja ploče tempirao u vrijeme kada cijela država prati da li će Tegeltija podnijeti ostavku i time koliko-toliko skrenuo pažnju s tog poteza?

Kada se vratimo malo u prošlost, neke stvari postaju jasnije. Bez obzira na to koliko Dodiku ne odgovaralo povlačenje Tegeltije, i to sa svih pravosudnih funkcija, priča o ploči s imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića, što je bio populistički potez, za Dodika je, vjerovatno, bolnija.

Ploča, čijem je postavljanju prije četiri godine prisustvovao Dodik, bila je predmet brojnih kritika i punila je stupce izvještaja međunarodnih zvaničnika zbog očitog glorificiranja ratnih zločinaca. Dodik je godinama branio taj potez i zaklinjao se da je nikada neće skinuti. Preokret i nagovještaj neke druge politike dešava se na sjednici odbora Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, gdje je Dodik dobio žestoke kritike i gdje je bilo jasno da Evropa, ali i svijet, šalju jasne poruke gdje će završiti svi oni koji negiraju zločine i međunarodne presude.

Na istom zasjedanju Dodik je već počeo "spuštati loptu" kazavši da će pristati na skidanje ploče zajedno s visokim predstavnikom Valentinom Inzkom, piše Klix.

U prethodne dvije sedmice, Dodik je tražio izlaznu strategiju. Kako skinuti ploču, a kako da to privuče što manje pažnje, jer je skidanje ploče i simbolično skidanje dijela Dodikove politike.

Praktično je Sonja Jovičević-Karadžić učinila veliku uslugu Dodiku, naravno uz presudan pritisak međunarodne zajednice.

A Tegeltija, za njega se, navodno, sprema određeni diplomatski angažman, što je vrlo izvjesno s obzirom na to da se povlači sa svih pravosudnih funkcija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...