BIVŠI VISOKI PREDSTAVNIK CARL BILDT: "Sjećam se da je Alija Izetbegović tada rekao da je to bio..."

Dejtonski mirovni sporazum ispunio svoju prvobitnu zadaću, očuvao je mir. Nedostaci sporazuma moraju i mogu biti popravljeni, poručeno je večeras u sarajevskoj Vijećnici na svečanoj ceremoniji upriličenoj u povodu 25. godišnjice potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

  • Politika

  • 13. Dec. 2020  

  • 6

Nakon obraćanja na svečanosti u Vijećnici puštene su videoporuke koje su uputili brojni svjetski državnici, među kojima bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton, ministar vanjskih poslova Francuske Le Drian, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres, generalna sekretarka Vijeća Evrope Marija Pejčinović Burić, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, premijer Albanije i predsjedavajući OSCE-a Edi Rama, predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen, predsjednik Slovenije Borut Pahor, premijer Španije Pedro Sanchez, visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell, ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Mass, ministar vanjskih poslova Holandije Stef Blok.

Oglasio se i bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Carl Bildt.

"Vrijeme je da se prisjetimo. Imali smo tri i po godine brutalnog sukoba. Sto hiljada ljudi, više od toga, izgubilo je život. Genocid. Milioni su bili prisiljeni da pobjegnu. Ogromna fizička razaranja. A onda je nakon tri sedmice u Daytonu postignut Mirovni sporazum koji je prilično jedinstven u novijoj istoriji Evrope. To je neminovno mir koji je kompromis. Mir kojeg niko zaista nije mogao slaviti, ali kojeg su svi prihvatili. Sjećam se da je Alija Izetbegović tada rekao da je to bio najbolji sporazum koji je u to vrijeme bio moguć. A onda, naravno, izgradnja mira, koja traje od tada. Daytonski sporazum u BiH je osnova, a ne vrhunac", naveo je Bildt.

Ako postoji jedno razočarenje tokom svih ovih godina, onda je to da bosanskohercegovački lideri nisu iskoristili sve mogućnosti koje postoje u okviru Sporazuma, u okviru Ustava i u procesu evropske integracije, poručio je on.

"Previše njih, isuviše dugo, doživljava mir više kao nastavak rata drugim sredstvima. I dok gledamo prema budućnosti, mislim da ćemo svi prepoznati da samo zajedničkim radom, u Bosni, u regiji, u Evropi i šire, samo zajedno, možemo graditi bolji svijet. Trebali bismo se sjećati svega što se dogodilo i iz toga izvući pouke, a započeti izgradnju istinskog mira za sve, u Bosni, na Balkanu i u Evropi. To je naslijeđe Daytona", naveo je Bildt.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...