ZAEV POKUŠAVA PRONAĆI RJEŠENJE ZA PRITISKE SUSJEDA: "Bugarskoj smo ponudili da čuva naše nebo"

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da je Bugarskoj ponuđeno da, pored Grčke, bude druga zemlja NATO-a koja će kontrolisati makedonsko nebo. Na online konferenciji za novinare povodom 100 dana Vlade, on je rekao da je to još jedan dokaz da Sjeverna Makedonija nema teritorijalne pretenzije prema Bugarskoj, za šta često stižu optužbe iz te susjedne zemlje.

  • Regija

  • 14. Dec. 2020  15. Dec. 2020

  • 0

“Dodatno smo potvrdili da nemamo teritorijalne pretenzije time što smo izabrali Bugarsku da bude druga zemlja koja će, u skladu sa NATO kriterijumima, da štiti makedonsko nebo”, rekao je premijer Sjeverne Makedonije.

Zaev je dodao da su za zaštitu neba u okviru NATO ponude dali i Italiji i Turskoj, ali da im je “prijateljski objašnjeno da Sjeverna Makedonija pored južnog susjeda Grčke ima i drugog susjeda koji je član Alijanse i koji ispunjava uslove”.

Bugarski premijer Boyko Borissov je na sastanku sa specijalnim izaslanikom vlade u Skoplju Vladom Bučkovskim, 11. decembra, rekao da od Sjeverne Makedonije očekuje garancije da nema pretenzija na teritorijalni integritet Bugarske, ni na postojanje makedonske manjine u toj zemlji.

Zaev je istakao da skraćeno ime njegove zemlje Sjeverna Makedonija ne predstavlja teritorijalnu pretenziju na istoimeni dio Bugarske, kao što smatra bugarski politički vrh i traži da se u EU koristi dugačko ime zemlje, već da je “isto kao i (dugo ime) Republika Sjeverna Makedonija i da se odnosi na aktuelne političke i geografske granice i međunarodno prihvaćeno ime zemlje”.

Zaev je istakao da se Sjeverna Makedonije nije mešala, niti će se miješati u unutrašnje stvari drugih država, uključujući i manjinska prava.

“Nije na državama da se miješaju u stvari koje se tiču građana druge države, jer je to međunarodno uređeno. Dio Dogovora o prijateljstvu i dobrususjedstvu sa Bugarskom je međusobno recipročno nemiješanje u unutrašnje stvari, uključujući i manjinska prava”, rekao je Zaev.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...