RAZGOVOR U SARAJEVU ODJEKNUO DO ZAGREBA: Dragan Čović uvjeravao Sergeja Lavrova u važnost…

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović sastao se u ponedjeljak u Sarajevu s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, a nakon tog susreta saopćeno je kako su razgovarali o stanju u BiH i načinu rješavanja unutrašnjih problema koje ta zemlja ima.

  • Politika

  • 15. Dec. 2020  15. Dec. 2020

  • 8

U saopćenju dostavljenom medijima iz Parlamenta BiH, u kojem je Čović sada zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, stoji kako je on prenio Lavrovu da su izmjene Izbornog zakona BiH "imperativ i garant ravnopravne budućnosti te kako politički dijalog ne može funkcionirati bez legitimnih predstavnika (naroda) i konsenzusa", piše HINA.

Komentirajući činjenicu da se navršila 25. godišnjica Dejtonskog sporazuma, Čović i Lavrov su kazali kako su obojica predana očuvanju mira i stabilnosti u BiH uz zaštitu njezinog sadašnjeg ustavnopravnog poretka.

Smatraju kako će se na taj način doprinijeti dugoročnoj stabilizaciji unutrašnjih prilika i osiguravanju socioekonomskih i integracijskih pomaka.

"Osobito važnom je istaknuta činjenica kako tri konstitutivna naroda moraju biti apsolutno ravnopravna, te da se prava konstitutivnih naroda ne smiju nijekati", navodi se u saopćenju.

Lavrov se prije sastanka s Čovićem u Istočnom Sarajevu sastao s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, a obojica su tada osudila angažiranje zapadnih država na provedbi reformi u BiH, zatražili zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR) te oštro kritizirali NATO, prenosi zagrebački "Tportal".

O tim pitanjima u saopćenju sa susreta Čović - Lavrov nema niti riječi. Lavrov službenu posjetu BiH nastavlja u utorak, kada će se sastati sa sva tri člana Predsjedništva BiH te sa ministricom vanjskih poslova Biserom Turković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...