RASPRODAJA "VJEKOVNIH OGNJIŠTA": Nezapamćen kriminal Islamske zajednice u Banjoj Luci (FOTO)

"Medžlis Islamske zajednice u Banjaluci, tačnije, tadašnji predsjednik Medžlisa i lice ovlašteno za zastupanje Kasim Mujičić, 21. 10. 2014. godine sklopio je notarski ugovor sa firmom “Sintex” d.o.o. Banja Luka o prenosu vlasništva nad zemljištem Hadži-Babine džamije u naselju Kočićev vijenac (Hiseta) u Banjaluci."

  • Mini market

  • 17. Dec. 2020  17. Dec. 2020

  • 1

Piše: STEFAN BLAGIĆ

 Dokument1IZ

Dokument2IZ

Od tog trenutka zemlja više nije bila u posjedu Islamske zajednice, jer je Zajednica ugovorom dozvolila „prenos vlasništva nad zemljištem i ulazak u posjed ugovaraču „Sintex“ d.o.o. Banja Luka“, dok se „Sintex“ obavezao da će izgraditi stambeno – poslovni prostor prema regulacionom planu i 10% izgrađenog stambeno – poslovnog prostora predati u vlasništvo Islamskoj zajednici po sistemu „ključ u ruke“. Konkretno, to znači da je napravljen ugovor u kome se preciziralo da je Islamska zajednica trebalo da dobije 10 odsto od stambeno-poslovnog objekta koji se gradio na toj zemlji površine preko 3500 kvadratnih metara.

Posebno je zanimljivo da je firma „Sintex“ d.o.o. Banja Luka registrovana u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci samo 20 dana ranije!

Dokument3IZ

U notarskom ugovoru piše i da je notar upozorio strane da je u „A“ listu zk. 12777 k.o. SP Banja Luka upisano uz k.č. broj 90/37 kao oznaka nekretnine „Harem; Groblje“, te da su prisutni izjavili da to zemljište ne spada u groblje, nego u“kulturu“.

Dokument4IZ

Ono što je najinteresantnije od svega je činjenica da je 2016. odnosno 2017. godine, firma „Sintex“ koja je kupila zemljište Islamske zajednice gdje je nekada bilo groblje, prodala to isto zemljište trećem licu, Brani Jankoviću, i za prodaju parcele dobila milion i dvjesto hiljada konvertibilnih maraka. Nevjerovatan je podatak da je tom prodajom Islamska zajednica ostala bez ičega, jer uplaćivanjem sredstava posredničkoj firmi, novi vlasnik nije imao obaveze prema Islamskoj zajednici.

Advokat Jovana Kisin za Infovezu pojašnjava da je Medžlis Islamske zajednice Banja Luka, kao ugovorna strana, svjesno ušao u rizik i izvršio razmjenu postojećeg zemljišta u njegovom vlasništvu sa stvari koja će tek nekad u budućnosti nastati, a koja u tom trenutku ne postoji.

„Shodno navedenom ugovorenom uslovu, “Sintex” nikako nije mogao biti upisan kao vlasnik predmetnog zemljišta bez bilo kakvog obezbjeđenja jer je, prema čl. 7. ugovorena predaja u posjed zemljišta, a ne upis prava svojine, a da se tek naknadnim upisom prava vlasništva u zemljišnu knjigu i knjigu uloženih ugovora može steći pravo svojine nad razmjenjenim nepokretnostima. Imajući u vidu navedeno, ostaje nejasno na koji način je Sintex uknjižio pravo svojine, jer ovaj ugovor ne predstavlja osnov za upis prava svojine, a potom prometovanja zemljišta na treće lice“, ističe Kisin.

Ona navodi i da Medžlis Islamske zajednice Banja Luka, kao zainteresovana strana u ovim pravnim poslovima i dalje ima prava sudskim putem zatražiti ništavost ovog i potonjih pravnih poslova kao i naknadu štete, ukoliko postoji volja predstavnika Medžlisa da se šteta nadoknadi.

„Naime, zemljište koje je predmet ugovora u trenutku zaključenja ugovora ne predstavlja gradsko građevinsko zemljište već “groblje, harem”, a na kojem nije dozvoljena gradnja, pa se tumači da su u trenutku zaključenja ugovora predmet ugovora, pa i sam odložni uslov, nemogući, što povlači posljedicu ništavosti“, objašnjava Jovana Kisin.

Publicista i novinar Fatmir Alispahić tvrdi da je u međuvremenu, nakon što je, kako kaže, devastirao harem i poravnao mezarove, investitor Brane Janković sagradio zgradu i prodao stanove i poslovne prostore u njoj.

„Bezbeli su prodati i ovi kvadrati koji su, navodno, pripadali Islamskoj zajednici, a pare od prodaje su isparile. Formalno, Islamska zajedica je besplatno dala da mezaristan postane građevinsko zemljište, jer od 1.214.000,oo KM – nije dobila ništa. Šta je to nego bjelodani kriminal, i po vjerskim i po svjetskim mjerilima“, smatra Alispahić.

Slika2IZ

Slika3IZ

Međutim, tu nije kraj. Kako objašnjava Admir Čavka, bivši poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske i bivši član Izvršnog odbora Medžlisa, 2018. godine glavni imam Muhedin ef. Spahić navodno pravi firmu koja bez ikakve saglasnosti UO Medžlisa i bez ikakve naknade, dobija još dva dunuma zemljišta Islamske zajednice na istoj lokaciji! Za taj ugovor Upravni odbor nije znao i po nezvaničnim saznanjima našeg portala, nikada se na sjednici nije ni razgovaralo o tome.

Ukupno se radi o blizu 6 dunuma zemljišta koje je bez ikakve naknade prešlo iz ruku Islamske zajednice u ruke trećih lica, a danas tu postoji ogromna zgrada sa 800 stambenih jedinica i poslovnih prostora. Islamska zajednica od toga nema i nije imala apsolutno ništa“, kazao je Čavka za naš portal i izrazio sigurnost da će čelnici Islamske zajednice na čelu sa uvaženim Reisu – l – ulemom Huseinom Kavazovićem sankcionisati odgovorne, za šta će, kako kaže, imati njegovu punu podršku.

On ističe i da tu nije bio kraj kriminalu i da su se nelegalne radnje nastavile u Zagrebačkoj ulici u Banjaluci, u blizini džamije Ferhadija.

„Firma u kojoj su vlasnici glavni imam i jedan investitor iz Banjaluke napravila je zgradu i obavezala Islamsku zajednicu da nakon 5 godina plati firmi milion i po maraka za zemljište. Upravni odbor medžlisa nije znao ni za ove ugovore“, tvrdi bivši član Izvršng odbora Medžlisa i nekadašnji narodni poslanik Admir Čavka i dodaje da su u pripremi krivične prijave protiv lica koja su, kako kaže, učestvovala u kriminalnim radnjama.

Procjenjuje se da ukupna načinjena šteta prema IZ iznosi gotovo 50 miliona konvertibilnih maraka!

Slika4IZ

(Infoveza)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...