STRUČNJAK SVE OBJASNIO: Možemo li ponovo oboljeti od Covida?

Dr. Ozren Polašek, pročelnik Katedre za javno zdravstvo i voditelj Centra za globalno zdravlje Medicinskog fakulteta u Splitu, objasnio je zašto i oni koji su preboljeli covid-19 podliježu epidemiološkim mjerama.

  • Društvo

  • 19. Dec. 2020  

  • 0

Pitanje koje je novinarka Slobodne Dalmacije postavila Polašeku bilo je mogu li takve osobe ponovo biti nosioci virusa, ako s virusom dođu u kontakt, te ga onda prenijeti drugima?

"Za sada nemamo jasnih podataka o tome koliko dugo traje zaštita od preboljene korone. Naime, neke osobe koje prebole virus u asimptomatskom ili blažem obliku uopće ne razvijaju protutijela, što bi značilo da nemaju nikakav zaštitni imunitet te da mogu oboljeti ponovo", odgovorio je Polašek i dodao:

"Kod drugih je zabilježena niska razina protutijela koja su brzo gotovo potpuno nestala, i to unutar par mjeseci nakon obolijevanja. Sadašnji stav je da preboljena korona ne znači zaštitu od ponovnog zaražavanja, i zato je i dalje imperativ pridržavati se mjera."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...