REUF BAJROVIĆ OTVORENO: "Dodik je pijun Ruske Federacije"

Dodik pokušava da preventivno pokaže da je spreman napraviti korak nazad bez djelovanja OHR-a, kaže Bajrović.

  • Mini market

  • 19. Dec. 2020  

  • 3

Sedmica na izmaku bila je u znaku skandala u režiji Milorada Dodika. Dok čeka da mu ikona bude vraćena i dalje je glavno pitanje otkud ona u njegovim rukama? Rusija je vraćanjem svoje ruke oprala a Dodik tek treba da objasni javnosti detalje ove afere. O tome ali i odnosima velikih sila s našom zemljom u „Vijestima u 7“ govorio je Reuf Bajrović, kopredsjedavajući Američko-evropske alijanse.

Gospodine Bajroviću, kakva je Vaša procjena, kako će se završiti ova blamaža s ukrajinskom ikonom? Hoće li neko odgovarati?

-Sigurno se radi o ozbiljnom skandalu. Po meni su šanse da Rusi nisu znali da je ikona ukradena iz Ukrajine, ali svakako mislim da je Dodik pijun Ruske Federacije.

Ukrajinski mediji nisu zaboravili ni kako je Dodik svojevremeno likovao nakon što su Rusi zaposjeli Krim. Ukrajinski mediji prepuni su tekstova o Dodiku nakon afere Ikona. Smatrate li da ovo nije samo njegova sramota, već i sramota Rusije?

-Rusija ne poznaje pojam sramote, da je tako ne bi ubili desetine hiljada civila u Siriji, ne bi negirali genocid u Srebrenici, ne bi se bavili širenjem lažnih informacija, podržavali sulude ultranacionalističke grupe širom bivše Jugoslavije… Rusija je sila koja se ponaša onako kako se Milošević ponašao devedesetih u Jugoslaviji.

Sve je više kritika na račun Milorada Dodika iz međunarodnih krugova, posebno nakon što je na sjednici UN-a javno vrijeđao aktuelnog i bivše visoke predstavnike. Je li taj čovjek prešao crvenu liniju?

-Nije prešao crveni liniju jer je nema. Pokušaj da se zatvori OHR, proces Evropski promjena je zapravo rezultat da Rusija u BiH radi šta hoće. Mislim da ćemo znati na čemu je Dodik u prvoj polovini naredne godine, kada vidimo Bidenov utjecaj. Mislim da će Britanci i Amerikanci jačati svakako OHR. Merkel je pjevala Herceg Bosno, pa ćemo vidjeti da li će se ta dvolična evropska politika biti predstavljena na način kakav je zaista.

Dodik je popustio, skinuta je ploča sa studentskog doma na Palama. Koliko to, prema Vašem mišljenju, ima veze s prijetnjama da će mu mnogo toga biti uskraćeno, prvenstveno da će biti blokirani računi?

-Dodik pokušava da preventivno pokaže da je spreman napraviti korak nazad bez djelovanja OHR-a. BiH je dio šireg dogovora Evrope i SAD-a, i to će tako dugo biti.

Imate li informaciju više, kada će Bosna i Hercegovina osjetiti da je Joe Biden predsjednik SAD-a? Šta bi to moglo biti prvo što će on učiniti, a da je vezano za BiH?

-To se već osjeti u praksi. Dodik je svjestan šta slijedi pa će pokušat da se pokaže kao konstruktivan igrač i primirit će se na neki način.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...