ŠTA SPREMA DONALD TRUMP DA BI ZADRŽAO VLAST: Pentagon odbija suradnju sa Bidenovim ljudima, Trumpovi jastrebovi pozivaju vojsku da organizira ponavljanje izbora, Trump poziva na "divlji miting" protiv Bidena!

General Flynn je prije nekoliko dana otvoreno poručio da bi Trump trebao proglasiti vanredno stanje i narediti vojsci  da organizira ponovno održavanje izbora u ključnim saveznim državama u kojima je Trump izgubio, ali Trump i njegov tim smatraju da on nije izgubio izbore, nego da je pokraden.

  • Svijet

  • 20. Dec. 2020  

  • 25

Američki predsjednik Donald Trump je prema navodima CNN-a i "New York Timesa" tokom jučerašnjeg dana imao u Ovalnom uredu prilično važan i napet sastanak. Neimenovani izvori na koje se pozivaju ova dva utjecajna medija saopćili su da su se na sastanku okupili Trump i nekoliko njegovih najbližih suradnika. Među ostalim bila je i njegova advokatica Sidney Powell, kao i bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost, general Michael Flynn. Dvoje ljudi tvrde da se rasprava u Ovalnom uredu uskoro pretvorila u galamu i nadvikivanje. Navodno su neki od Trumpovih pomoćnika oštro reagirali na prijedloge Powell i Flynna koji su zastupali krajnje radikalne ideje kada je riječ o zadržavanju vlasti.

PENTAGON NA ODMORU

General Flynn je prije nekoliko dana otvoreno poručio da bi Trump trebao proglasiti vanredno stanje i narediti vojsci  da organizira ponovno održavanje izbora u ključnim saveznim državama u kojima je Trump izgubio, ali Trump i njegov tim smatraju da on nije izgubio izbore, nego da je pokraden.

Ovaj burni sastanak u Ovalnom uredu održan je u atmosferi u kojoj još nije izvjesno kako će se, pa čak i da li će se, 20. januara održati mirna predaja vlasti na čelu SAD i Donald Trump ustupiti mjesto pobjedniku izbora Joeu Bidenu. Posljednjih dana se očigledno dešava nešto krupno u vezi sa (mirnim) transferom vlasti u Bijeloj kući. Prije dva dana se pojavila informacija da je Pentagon prekinuo sastanke sa Bidenovim tranzicijskim timom u čemu mnogi vide značajnu poruku. Prema navodima online časopisa "Axios", aktuelni američki ministar odbrane Chris Miller (imenovan nakon okončanja izbora za predsjednika SAD) naredio je "potpunu obustavu" svih daljnih konsultacija sa predstavnicima nove administracije Joea Bidena koja bi trebala preuzeti vlast 20. januara. List ne navodi da li su razlog godišnji odmori, ili postoji nešto drugo, ozbiljnije. Povodom ovih tvdnji oglasio se i Richard Grenell, bivši direktor Nacionalne obavještajne službe i kreator konfuznog Washingtonskog sporazua između Srbije i Kosova, koji je kazao da ta informacija uopće nije tačna i da je riječ "o izvještavanju kojem je cilj samo privlačenje klikova".

Da se dešava nešto čudno i krajnje neuobičajeno potvrđuju i informacije koje stižu iz krugova bliskih Trumpu i Bidenu. Ministar odbrane Chris Miller je nakon informacije objavljene u listu "Axios" je poručio: "Ni u jednom trenutku naše ministarstvo nije otkazalo ili odbilo bilo kakav razgovor. Nakon zajednički dogovorenog godišnjeg odmora, koji započinje sutra, nastavljamo sa tranzicijom uključujući i sa sastancima koji su odgođeni od danas".

No, da stanje nije redovno, kako tvrdi Miller, vidljivo je iz izjave šefa tranzicijskog tima Joea Bidena, Yohannesa Abrahama, koji je u razgovoru sa novnirima poručio: "Želim biti jasan: nikakav godišnji odmor nije zajednički dogovoren. Štaviše, smatramo da je važno da se suradnja nastavi i kroz ovaj period jer nemamo vremena za trošenje".

"DIVLJA HORDA"

U timu Joea Bidena nervozni su jer su vjerovali da će se post-izborne napetosti smiriti nakon što Trumpove tužbe za navodnu neregularnost izbora budu odbijene. No to se nije dogodilo. Vjerovali su potom da će Trump napokon priznati poraz nakon što elektorski kolegij stavi svoj "pečat" na izborne rezultate, no i to je izostalo.

Donald Trump ne prestaje na svojem Twitter nalogu slati poruke u kojima govori da su rezulati izbora namješteni i da je on stvarni pobjednik. "Statistički je nemoguće da smo izgubili izbore", piše on u jednom od posljednjih tvitova prije dva dana. On je istovremeno pozvao svoje pristalice da se okupe na protestima koje je zakazao za 6. januar 2021. u Washingtonu. "Budite tamo, bit će divlje", poručio je Trump.

Dakle, Trump, ne samo što odbija priznati potvrđene rezultate izbora, nego samo dvije nedjelje prije inauguiracije njegovog nasljednika Bidena organizira skup u Washingtonu za kojeg unaprijed zna da će biti "divlji". Imajući u vidu kakvo je neprijateljstvo među pristalicama odlazećeg predsjednika i njegovog nasljednika vladalo na nedavnim sličnim okupljanjima, mogao bi to zaista biti događaj vrlo, vrlo visokog sigurnosnog rizika!

("SB", Agencije)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 25

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...