BEĆIROVIĆ O PREDMETU "RESPIRATORI": "Ne iznenađuje što je Sud BiH VRATIO OPTUŽNICU. Novalić će biti..."

"Novalić može biti svjedok, a ne nikako optuženik. Da bi ste optužili Fadila Novalića, morate biti mađioničar, a ne pravnik." Poručuje ovo u razgovoru za Vijesti.ba direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Zijad Bećirović.

  • Mini market

  • 21. Dec. 2020  22. Dec. 2020

  • 2

Imate li informacije zbog čega Sud BiH nije htio potvrditi optužnicu ?

Međunarodni institut IFIMES od početka afere upozorava, da se pokušava montirati optužnica protiv Fadila Novalića, premijera Federacije BiH. Uopće ne iznenađuje, da je Sud BiH vratio optužnicu, jer pratimo na koji način se montira optužnica protiv premijera Novalića. Ustvari iznenađuje me što Sud BiH nije odbio optužnicu protiv Novalića. Novalić može biti svjedok, a ne nikako optuženik. Da bi ste optužili Fadila Novalića morate biti mađioničar, a ne pravnik.

Kako će se situacija odvijati nakon vraćanja optužnice?
 
IFIMES je već uspostavio međunarodni monitoring i u fokusu je Sud BiH i njegov predsjednik Ranko Debevec. Ako je kompletna međunarodna zajednica, osim Ruske Federacije javno kroz svoje izvještaje rekla, da su Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) i Tužilaštvo BiH, izvori zla u BiH, onda je pitanje, da li je to i Sud BiH. Čudi me posjeta Visokog predstavnika (OHR) Valentina Inzka predsjedniku Suda BiH Ranku Debevecu u situaciji kada se očekuje stav Suda BiH prema montiranim optužnicama. Posjeta dolazi u momentu kada se očekuje da Sud BiH odbije montiranu optužnicu. Inzko je trebao uspostaviti svojevrsni moratorij na sve ono što predlaže korumpirano i kompromitirano Tužilaštvo BiH, a nikako posjećivati organe koji su u fokusu. Strane sigurnosno-obavještajne agencije prate sva dešavanja i to najvažnijih država i od postupanja Suda BiH najjače države će donijeti važne odluke. Ne treba zaboraviti, da je Milan Tegeltija imenovao Gordanu Tadić, ali i Ranka Debeveca. Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec ima šansu da prekine dalje urušavanje pravosuđa.
 
Šta ako Sud BiH potvrdi optužbe?

Ukoliko eventualno optuže premijera Federacije BiH Fadila Novalića onda nastupa kriza u BiH, jer je Vlada nosilac svih pozitivnih procesa u BiH. Znamo čiji je interes slabljenje Federacije i BiH. Ukoliko Sud BiH potvrdi optužnicu, mi ćemo se zalagati za smjenu svih predsjednika sudova u BiH i svih glavnih tužilaca u BiH uključujući i Debeveca. Podržat ćemo promjene u VSTV i u međunarodnoj zajednici pokrenuti zahtjeve za formiranje posebnog sudsko-tužilačkog vijeća, koje bi razmatralo optužbe protiv premijera Federacije BiH Novalića. Niko ne smije pristati na montirane političke procese po principu „danas ja sutra neko drugi“ i tome se mora suprotstaviti šira društvena zajednica.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...