KUHA NA BLISKOM ISTOKU: Rusija poslala snažno upozorenje Izraelu zbog planova na okupiranoj palestinskoj teritoriji

"Rusija je zabrinuta zbog izraelskih planova o gradnji naselja na okupiranim palestinskim teritorijama", izjavio je prvi zamjenik ruskih stalnih predstavnika pri Ujedinjenim narodima Dmitrij Poljanski.

  • Svijet

  • 22. Dec. 2020  22. Dec. 2020

  • 5

Prema izvještaju UN-a, izraelske vlasti odobrile su u oktobru i novembru neke od najznačajnijih planova o gradnji novih prebivališta, uključujući područje duboko na okupiranim palestinskim teritorijama.

“Veoma smo zabrinuti informacijama o primjeni Rezolucije 2.334 Vijeća sigurnosti UN-a”, rekao je Poljanski, dodavši da izgradnja u istočnom Jerusalemu “prijeti daljnjim podrivanjem teritorijalnog integriteta palestinske države, predloženom rezolucijama UN-a”, prenosi Tanjug pozivajući se na Tass.

Zabrinjavajuća statistika

“Ponavljamo naš principijelni stav da su izraelska naselja na Zapadnoj obali nelegalna”, naglasio je diplomata.

Pozvao je Izrael da se suzdrži od aktivnosti naseljavanja i politike demontiranja palestinske imovine.

“Zabrinuti smo zbog statistike UN-a, koja kaže da je 2020. godine uništeno 72 posto više zgrada nego prošle godine”, dodao je Poljanski.

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je 2016. godine Rezoluciju 2.334, koja potvrđuje da izraelska naselja na Zapadnoj obali “nemaju pravnu snagu i predstavljaju očigledno kršenje međunarodnog prava”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...