LEKCIJE IZ DRUGIH GRADOVA: SDP je koalirao sa SDA u Brčkom i Livnu, da li će i u Mostaru?

U Brčkom bi se u sutra trebala održati konstitutivna sjednica Skupštine na kojoj bi za novog gradonačelnika trebao biti izabran Esed Kadrić iz SDA.

  • Politika

  • 22. Dec. 2020  23. Dec. 2020

  • 2

Informacije iz Brčkog govore da će i SDP koalirati sa SDA i drugim probosanskim strankama. Podsjetimo, SDA, Stranka za BiH, SDP i zastupnik nacionalnih manjina Alija Denjagić još ranije su dogovorili principe zajedničkog djelovanja.

Također, SDP je glasovima svojih predstavnika jučer podržao izbor Ivana Vukadina (Hrvatski nacionalni pomak) za premijera Livanjskog kantona. Tako je koalicija koju čine HDZ-a 1990, SDA, SNSD nakon 26 godina u Livnu napravila Vladu u kojoj nema HDZ-a BiH.

SDP je u obje situacije postupio razumno, a sada je na redu Mostar u kojem se glasovi još broje. No, po svemu sudeći Koalicija za Mostar (SDA, SBB, DF, SBiH i BPS) i Bh.blok (SDP i NS) imaće 18 mandata u Gradskom vijeću. To je prilika da i u Mostaru, nakon 16 godina, na čelo grada dođe gradonačelnik koji nije iz HDZ-a BiH.

Hoće li i u slučaju Mostara biti prepoznat historijski trenutak i važnost probosanskohercegovačkog jedinstva u odnosu na one koji ne žele jedinstven Mostar, ostaje da se vidi.

(Vijesti.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...