DEMOKRATSKI SVIJET U ŠOKU: Rusija donosi zakon kojim sve nepodobne aktiviste označava kao "strane agente" bez prethodnog sudskog odobrenja

Donji dom ruskog parlamenta Državna Duma odobrio je danas u posljednjem čitanju zaoštravanje postojećeg propisa o osobama i organizacijama označenim kao "strani agenti".

  • Svijet

  • 23. Dec. 2020  23. Dec. 2020

  • 1

Pojedinac ili grupa koji dobija materijalnu ili finansijsku pomoć iz inostranstva ili od organizacije koja se već smatra “stranim agentom” može se od sada, također, označiti kao strani agent, bez prethodnog sudskog odobrenja.

Amandmani koje je prošlog mjeseca predložila grupa ruskih poslanika i senatora, imaju za cilj da “zaštite suverenitet Rusije” i “spriječe svako mješanje u njena unutrašnja pitanja”, navodi se u saopštenju Državne Dume.

Kandidati za izbore mogu, također, biti označeni kao “strani agenti”. U Rusiji se iduće godine održavaju parlamentarni izbori.

Druge mjere odnose se na ograničenje organizacije javnih skupova finansiranih iz stranih fondova, što posebno zabrinjava nevladine organizacije u unutrašnjosti, koje su siromašnije od onih u glavnom gradu Rusije.

“Ako dobijate novac iz inostranstva, registrujte se, molim vas, kao strani agent i nastavite da radite. Ali, recite državnim organima i ruskim građanima u interesu koje zemlje radite”, rekao je jedan od autora amandmana, poslanik Vasili Piskarjov.

Zakon o “stranim agentima” usvojen je 2012. godine u Rusiji. Njime se organizacije koje se finansiraju iz inostranstva, obavezuju da se registruju kao takve u Ministarstvu pravde i da svoje publikacije označe tim izrazom.

Obim primjene tog zakona kasnije je proširen na pojedince, kao što su novinari i blogeri.

Pod prijetnjom visokih kazni ili zabrana, zakon tijela smatrana da djeluju za inostranstvo obavezuje na administrativne mjere i na spominjanje tog statusa u svim svojim publikacijama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...