"SB" NA PREDSTAVLJANJU VRIJEDNOG PROJEKTA: "Muzejske priče" povezale Srbiju i BiH (FOTO)

Projektna koordinatorica Muzeja Mihneta Stupac-Avdić kazala je da je u okviru projekta izrađen i audiovodič te mobilna interaktivna aplikacija za svih 11 muzeja učesnika.

  • Kultura

  • 24. Dec. 2020  24. Dec. 2020

  • 0

U bašti Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH danas su prezentirani benefiti projekta "Muzejske priče" za tu instituciju kulture.

Prema riječima direktorice Šejle Šehabović, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH dobio je u okviru tog projekta vrijednu opremu, između ostalog kvalitetan skener i ploter.

"Zahvaljujući tome, moći ćemo sami da realiziramo naše izložbe, odnosno da ih pripremamo i printamo, kao i prateći promotivni materijal, plakate i afiše. Naravno, nakon što određeni broj uposlenika prođe potrebnu obuku. Dio te opreme moći ćemo koristiti i u jednom od najvažnijih projekata za Muzej, a to je digitalizacija građe. Muzej književnosti posjeduje 67 književnih i 30 pozorišnih zbirki, od čega je digitaliziran mali postotak", kazala je Šehabović.

Dodala je da su u okviru projekta realizirana i gostovanja izložbi.

"Nažalost, zbog pandemije, to nije bilo onako kako smo planirali. Tako je gostujuća izložba akademskog slikara iz Loznice (Srbija) Drage Simića 'Lica zemlje lica ljudi' bila prvo otvorena u virtuelnoj galeriji u junu ove godine, da bismo je u našoj galeriji MAK otvorili u oktobru. Naša izložba o Nasihi Kapidžić-Hadžić “Vezeni most” autorice Tamare Sarajlić-Slavnić gostovala je u novembru u Muzeju jezika i pisma u Tršiću", istaknula je Šehabović.

Projektna koordinatorica Muzeja Mihneta Stupac-Avdić kazala je da je u okviru projekta izrađen i audiovodič te mobilna interaktivna aplikacija za svih 11 muzeja učesnika, piše Fena.

"Dovoljno je da posjetilac mobitelom skenira QR kod koji se nalazi na pločici pored svake zbirke u našoj Stalnoj postavci i ima dostupan vodič na dva jezika. Na linku www.guide2.app/museum-stories nalaze se aplikacije za svih 11 institucija ili, jednostavnije, na Google Store ili App store ukucate naziv muzeja koji vas interesira na engleskom i skinete aplikaciju direktno. U okviru aplikacije, također, imate audiovodič na dva jezika, bosanskom i engleskom, zatim QR kod skener, korisne infomacije o Muzeju, adresu, kontakte, cijene ulaznica i drugo. U jednom odjeljku su i kratke infomacije o projektu 'Muzejske priče'”, objašnjava Mihneta Stupac-Avdić.

Dodaje da je u okviru projekta izrađen i zajednički katalog svih 11 muzeja na četiri jezika (bosanskom, engleskom, njemačkom i italijanskom).

"Katalog je zasad dostupan u elektronskoj formi na linku koji se može naći na našoj Facebook stranici ili na Facebook stranici 'Muzejskih priča'. Uskoro će biti dostupan i u printanom izdanju, a bit će štampan u tiražu od 1.500 primjeraka", kaže Stupac-Avdić.

Projekt “Muzejske priče” finansiran je iz IPA II programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina - Srbija 2014-2020. Počeo je martu 2019. godine i trajao 18 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta je oko 460.000 eura, od čega skoro 85 posto finansira Evropska unija, a preostali dio partneri na projektu.

Projekt su realizirali Grad Sarajevo i 11 institucija i ustanova kulture iz BiH i Srbije. Osim Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, to su Historijski muzej BiH, Olimpijski muzej BiH, Zemaljski muzej BiH, Muzej Vijećnica i Muzej Sarajeva i pet muzeja/institucija u Srbiji (Centar za kulturu "Vuk Karadžić" Loznica, Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, Narodni muzej Užice, Zavičajni muzej Priboj, Muzej Prijepolje).

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...