HRVATSKA MEDIJI LIKUJU: Merkel za novog visokog predstavnika u BiH šalje osvjedočenog prijatelja Hrvata

Berlin bi želio da tu dužnost Christian Schmidt preuzme već početkom 2021. godine, pišu mediji u susjednoj Hrvtskoj.

  • Regija

  • 25. Dec. 2020  25. Dec. 2020

  • 6

Njemački konzervativni političar Christian Schmidt najozbiljniji je kandidat za novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, a Berlin bi želio da on tu dužnost preuzme već početkom 2021. godine,pišu mediji u susjednoj Hrvatskoj.

Takvu nakanu navodno je članovima Predsjedništva BiH Željku Komšiću i Šefiku Džaferoviću već prenijela njemačka veleposlanica u Sarajevu Margaret Uebber.

"O tim su namjerama već upoznate najbitnije članice Vijeća za provedbu mira (PIC)", izjavio je neimenovani izvor iz Predsjedništva BiH kako ga citira sarajevsko "Oslobođenje".

Sam Komšić koji se sa Uebber sastao u četvrtak nije decidirano potvrdio ovakvu mogućnost upozorivši tek kako će o imenovanju novog visokog prestavnika teško biti postići suglasnost unutar PIC-a čija je članica i Rusija, a ta država insistira da se Ured visokog predstavnika (OHR) što prije zatvori.

Nagađanja o tome da bi austrijski diplomat Valentin Inzko nakon više od deset godina koliko je na dužnosti visokog predstavnika mogao napustiti BiH pojavila su se u sklopu incijativa da međunarodna zajednica pojača svoj angažman u BiH i snažnije intervenira kako bi se provele nužne reforme, a nakon toga odgovornost prepustila lokalnim političarima.

Takva nagađanja na tragu su promjena u SAD-u koje se očekuju nakon što Joe Biden preuzme dužnost novog američkog predsjednika, ali i činjenice da je razdoblje suzdržavanja od intervencionizma samo prouzrokovalo nove probleme i zastoje u BiH iz koji je sada teško izaći.

Hrvatski mediji piši da je Christian Schmidt potpredsjednik Kršćanske socijalne unije (CSU), i da je od 2014. do 2018. godine obnašao  dužnost ministra za poljoprivredu u njemačkoj saveznoj vladi. Trenutno o je zastupnik u Bundestagu posebno angažiran na vanjskopolitičkim pitanjima.

Ranije ove godine Schmidtu je u Berlinu hrvatski premijer Andrej Plenković uručio odličje "Red Ante Starčevića" koje mu je dodijeljeno za njegovo zalaganje za međunarodno priznanje Hrvatske, ali i za ustrajni rad na jačanju odnosa Hrvatske i Njemačke.

I austrijski dnevnik Der Standard piše da bi Christian Schmidt, član CSU-a i bivši ministar, mogao na proljeće naslijediti Valentina Inzka na poziciji visokog predstavnika u BiH. Der Standard navodi da im je Inzko potvrdio da je Njemačka izrazila interes za poziciju. "Inzko je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini od 2009. godine i u posljednje vrijeme sve češće kritikuje veličanje ratnih zločinaca. Godinama je na meti napada šefa radikalnog nacionalističkog SNSD-a Milorada Dodika, koji želi uništiti Bosnu i Hercegovinu", piše Standard.

Uslovi za raspuštanje Ureda visokog predstavnika (OHR) još nisu ispunjeni. Ipak, Dodik godinama traži ukidanje OHR-a, a Rusija ga aktivno podržava. Međutim, na neka pitanja još uvijek nema odgovora.

"Rusija već nekoliko godina odbija podržati sve rezolucije Vijeća za provedbu mira (PIC). Budući da se Moskva zalaže za ukidanje visokog predstavnika, do sada je bilo nezamislivo da bi Rusija mogla pristati na nekog novog", piše Standard.

Navodi da se zbog toga "u bosanskim medijima špekulira da bi zbog zamjena na čelu OHR-a moglo doći do sporazuma između Rusije i Njemačke, ali za sada nema dokaza za to".

"Ono što je sigurno jeste da je Schmidt blizak konzervativnom HDZ-u u Hrvatskoj. Prije godinu je od hrvatskog premijera Andreja Plenkovića primio orden Ante Starčevića. Iako sam Plenković nija nacionalista, već umjereni konzervativac, sestrinska stranka u susjednoj BiH je radikalno nacionalna. Šef ove stranke Dragan Čović nije samo saveznik Milorada Dodika, već ga podržava i Rusija", zaključuje Standard u svom tekstu. (Sl.B.)

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...