RUSI U PRIPRAVNOSTI: Procurile informacije o novom američkom borbenom avionu… (VIDEO)

Nagađanja govore da će gotovo sigurno imati potpuno stealth tehnologiju s niskim radarskim odrazom, mogućnost korištenja najmodernijih oružja i tehnologija, a upravo smo doznali još jednu činjenicu o novom NGAD avionu.

  • HiTec

  • 28. Dec. 2020  28. Dec. 2020

  • 0

U sklopu projekta Next Generation Air Dominance (NGAD), Ratno zrakoplovstvo SAD-a  je, navodno, u samo godinu dana osmislilo, izradilo i testiralo potpuno novi borbeni mlažnjak. Trebao bi to biti višenamjenski borbeni avion šeste generacije kojeg će izrađivati Lockheed Martin i o kojem nema gotovo nikakvih informacija. Sve što je do sada službeno potvrđeno jeste da je avion u obliku prototipa već obavio probne letove i pritom "obarao rekorde", kao i da bi trebao uskoro biti spreman za serijsku proizvodnju.

Nagađanja govore da će gotovo sigurno imati potpuno stealth tehnologiju s niskim radarskim odrazom, mogućnost korištenja najmodernijih oružja i tehnologija, a upravo smo doznali još jednu činjenicu o novom NGAD avionu. Njegov kopilot će gotovo sigurno biti – računar sa sistemom umjetne inteligencije.

Nedavno je AI sistem prvi put testiran kao aktivan kopilot u avionu Lockheed U-2, a slična tehnologija trebala bi dolaziti kao dio serijske opreme novog lovca šeste generacije. Ostaje otvoreno pitanje o tome koje će funkcije aviona ljudski pilot moći prepustiti AI kopilotu. U prvim testovima na U-2 umjetna inteligencija je bila zadužena za traženje neprijateljskog protuavionskog oružja i donošenje odluka o korištenju radara za nadzor i samoodbranu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...