KUM NIJE DUGME: S robije u milionske poslove; Nakon izlaska iz zatvora Radišićevi poslovi su procvjetali...

Uprava za indirektno oporezivanje BiH i po četvrti put pokušava da riješi problem smještaja, a jedinu ponudu na novi oglas UIO-a BiH dostavio je kontroverzni banjalučki biznismen i bivši robijaš Mile Radišić.

  • Mini market

  • 28. Dec. 2020  28. Dec. 2020

  • 0

Dok je bio u bjekstvu, Radišić je uputio zvaničan zahtjev RB-u RS-a da mu vrati 183.000 maraka s kojim je manipulisao akcijama Medicinske elektronike.

Radišić je 17.020 kvadrata poslovnog prostora ponudio za 84.249.000 KM bez PDV-a, odnosno za 4.950 KM po kvadratnom metru.

Od 2014. do kraja 2018. godine, UIO BiH raspisao je tri javna oglasa za kupovinu poslovnog objekta u Banjoj Luci, ali ponuda nije bilo. Uslovi koje je zahtijevala Uprava, poklapali su se upravo s onim čime Radišićev "Grand Trade" raspolaže u ulici Vuka Karadžića u Banjoj Luci.

Naime, UIO BiH tražio je da se objekt nalazi na udaljenosti ne većoj od tri kilometra od centra Banje Luke, da ima 12.000 kvadratnih metara prostora, parking i tehničke prostorije od 3.000 kvadrata, piše "Oslobođenje".

- Sljedeći korak je ispitivanje dostavljene ponude od strane Komisije, a u skladu sa Odlukom o raspisivanju predmetnog javnog oglasa i uslovima definisanim u tenderskoj dokumentaciji, te donošenje odluke o ishodu postupka - poručili su iz UIO-a BiH.

Mile Radišić se javio na izdržavanje trogodišnje kazne zatvora u Kazneno-popravni zavod Tunjice u Banjoj Luci 18. novembra 2015. godine, i to nakon što je gotovo devet mjeseci bio u bijegu. Radišić je na izdržavanje trogodišnje kazne zatvora zbog malverzacija akcijama banjalučke "Medicinske elektronike" trebao da se javi u martu 2015. godine, ali to nije učinio i skoro devet mjeseci je bio izvan teritorija RS-a, a pretpostavljalo se da je boravio u Srbiji.

On je krajem 2013. osuđen na tri godine robije pred Okružnim sudom u Banjoj Luci zbog toga što je manipulisanjem cijenama "Medicinske elektronike" te podstrekavanjem i širenjem lažnih informacija oštetio Republiku Srpsku za više od 550.000 eura. Javnosti je poznat i po spornoj gradnji stambeno-poslovnog objekta u koji je uloženo desetine miliona maraka, zbog čega su danima građani Banje Luke protestovali.

Nakon izlaska iz zatvora, Radišićevi poslovi su procvjetali kao vrganji nakon ljetnog sukurduma

Dok je bio u bijegu, Radišić je uputio zvaničan zahtjev Investiciono-razvojnoj banci RS-a da mu vrati 183.000 maraka kojima je kupovao i manipulisao akcijama "Medicinske elektronike", zbog čega je u maratonskom sudskom procesu pravosnažno osuđen na tri godine zatvora.

Zaradili 30 miliona

Radišić je preko advokata od IRB-a RS-a tražio povrat novca u ukupnom iznosu od 183.073 KM koji je uplaćen na račun Akcijskog fonda RS-a i Fonda za restituciju RS-a prilikom preuzimanja akcija "Medicinske elektronike".

Nakon izlaska iz zatvora, Radišićevi poslovi su procvjetali kao vrganji nakon ljetnog sukurduma. Prošle godine je, kako je pisao portal "Capital", sa svega sedam zaposlenih u porodičnoj firmi "Grand Trade" u džep stavio čak 30 miliona KM, što je dobit kojom se ne mogu pohvaliti ni kompanije sa stotinama radnika.

image"Medicinska elektronika" zbog koje je Radišić robijao


"Grand Trade" je u 2018. godini ostvario prihode od 36,3 miliona KM. Rashodi su iznosili 5,6 miliona te je tako Radišić imao profit od 30,6 miliona KM, drastično više nego u 2017. godini, kada je dobit njegove firme "Grand Trade" bila 1,4 miliona KM.
Radišić je 2018. godine prodao zgradu kompaniji "M:tel". Prema nezvaničnim informacijama, on je za zgradu tražio 100 miliona KM, ali je u pregovorima dogovoren iznos od 65 miliona KM. Iste godine Radišić je za tri miliona KM kupio zgradu "Medicinske elektronike" zbog koje je osuđen na trogodišnju robiju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...