IFIMES ZVONI NA UZBUNU: Montiranom optužnicom želi se UKLONITI FADIL NOVALIĆ, koji je prepreka ruskim energetskim interesima, NA DEBEVCA SE VRŠI SNAŽAN PRITISAK

Međunarodni institut IFIMES upozorio je međunarodne zvaničnike da je uveo monitoring nad pravosuđem u BiH, posebno nad Tužilaštvom i Sudom BiH, te da se na predsjednika Suda BiH Ranka Debevca vrši snažan pritisak.

  • Društvo

  • 28. Dec. 2020  28. Dec. 2020

  • 1

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Slovenija u najnovijoj analizi bavio se aktuelnom političkom situacijom na Balkanu povodom aktuelnih opasnosti koje prijete napretku država regiona. 

U analizi „Balkan 2020: (T)ko ugrožava Balkan?“ govori se o pojačanom utjecaju Rusije i Kine. U dijelu koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu, navodi se da je naša zemlja najtragičniji primjer.

- Bosna i Hercegovina je trebala biti prva država sa područja bivše SFRJ koja bi trebala postati članica EU i NATO. Danas ne postoji niti naznaka kada bi Bosna i Hercegovina mogla postati članica EU i NATO-a. Separatističke politike u i izvan BiH ponovo dovode BiH u fokus svjetske politike, upravo i najviše zahvaljujući indiferentnoj i licemjernoj politici EU - navodi se u analizi IFIMES-a i dodaje:

- U BiH se trenutno raspadaju dva stuba od tri stuba vlasti: izvršna i sudska vlast, u kojoj se montiranom optužnicom želi ukloniti Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, koji je prepreka ruskim energetskim interesima, kojem određeni krugovi unutar BiH i inostranstvu zamjeraju zbog saradnje i bliskosti sa SAD-om.
 
IFIMES navodi da nedavni početak gradnje Južne interkonekcije plinovoda BiH i Hrvatska pravcem Zagvozd (HR) – Posušje (BiH) – Novi Travnik predstavlja dio Jonsko-jadranskog projekta (IAP), koji smanjuje, odnosno eliminira ovisnost o ruskom plinu, pišu Vijesti.ba.

- Novalić, iako je jedan od najuspješnijih premijera Zapadnog Balkana, preko ruskih igrača u Tužilaštvu BiH i Sudu BiH montirana mu je optužnica, koja će ipak na kraju razotkriti ruske igrače u pravosuđu BiH. Korumpirano Tužilaštvo BiH vrši pritiske i „ucjenjuje“ predsjednika Suda BiH Ranka Debevca da potvrđuje montirane optužnice - navodi se u analizi.
 
Međunarodni institut IFIMES upozorio je međunarodne zvaničnike da je uveo monitoring nad pravosuđem u BiH, posebno nad Tužilaštvom i Sudom BiH, te da se na predsjednika Suda BiH Ranka Debevca vrši snažan pritisak.

- Korumpirano Tužilaštvo BiH i Visoko sudsko i tužilačko vijeće  (VSTV) moraju doživjeti promjene, ne samo čelnih osoba. Čelna osoba Suda BiH Debevec, ukoliko podrži montirane optužnice, posebno protiv premijera Federacije BiH Novalića, morat će biti smijenjen. Potrebno je provesti reformu cjelokupnog pravosudnog sistema u BiH - kažu iz IFIMES-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...