NEDVOSMISLENA PORUKA ŠEFA NATO-a: Kina mora prestati pomagati Rusiji ako želi dobre odnose sa Zapadom

Peking nastavlja raspirivati najveći oružani sukob u Evropi od Drugog svjetskog rata - ističe Stoltenberg

  • Svijet

  • 26. Apr. 2024  

  • 1

Kina mora prestati podržavati ruski rat u Ukrajini ako želi uživati u dobrim odnosima sa Zapadom, rekao je jučer generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, upozorivši Peking neuobičajeno oštrim riječima da ne može imati oboje.

Tokom posjete Berlinu, šef NATO-a je rekao da je pomoć Pekinga od vitalne važnosti za ratne napore Moskve jer podržava rusku ratnu ekonomiju dijeljenjem vrhunske tehnologije poput poluvodiča.

- Prošle godine, Rusija je uvezla 90 posto svoje mikroelektronike iz Kine, koja se koristi za proizvodnju projektila, tenkova i aviona. Kina također radi na tome da Rusiji osigura poboljšane satelitske sposobnosti.

Kina kaže da želi dobre odnose sa Zapadom. Istovremeno, Peking nastavlja raspirivati najveći oružani sukob u Evropi od Drugog svjetskog rata. Ne mogu imati oboje - ističe Stoltenberg.

Upozorio je zapadne saveznike da ne postanu ovisni o Kini kao što su bili o Rusiji.

- U prošlosti smo pogriješili što smo postali ovisni o ruskoj nafti i plinu. Ne smijemo ponoviti tu grešku s Kinom i ovisiti o njenom novcu, sirovinama i tehnologijama. Ovisnost nas čini ranjivima - dodao je Stoltenberg.

Kina je ojačala trgovinske i vojne veze s Rusijom posljednjih godina jer su SAD i njihovi saveznici nametnuli sankcije objema, ali posebno Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je jučer da planira put u Kinu u maju, iako nije precizirao tačno kada.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...