AMERIČKA AMBASADA JASNO I PRECIZNO: OHR u BiH ostaje sve dok se u potpunosti ne ispune kriteriji "5+2"

Kriteriji "5+2" komplementarni su sa putem BiH ka EU i, dok se oni u cijelosti ne ispune, OHR će imati značajnu ulogu u pružanju pomoći i praćenju provedbe Mirovnog sporazuma.

  • Vijesti

  • 29. Dec. 2020  29. Dec. 2020

  • 1

U javnosti se ne stišava priča o smjeni Valentina Inzka sa mjesta visokog predstavnika u BiH. Neće biti nimalo lako promijeniti visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, posebno zbog uloge Rusije u cijelom postupku, a cijela priča se zakotrljala nakon što se njemačka ambasadorica Margret Uebber sastala sa Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem. Na sastanku su, prema navodima, razgovarali i o potencijalnom nasljedniku Valentina Inzka.

Iz Ambasade Njemačke nisu željeli komentirati napise medija, a sigurno je da će značajnu ulogu u ovom procesu, ako ga i bude, imati SAD, posebno nakon pobjede Joea Bidena za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Iz Ambasade SAD-a u BiH za "Patriju" kažu da su stavovi SAD-a jasni i precizni.

“Stav Sjedinjenih Američkih Država je jasan i dosljedan – Bosna i Hercegovina mora ispuniti konkretne kriterije koje je ustanovio Savjet za implementaciju mira kako bi napredovala i prestala biti predmetom međunarodne supervizije. 

Kriteriji '5+2' komplementarni su sa putem BiH ka EU i, dok se oni u cijelosti ne ispune, OHR će imati značajnu ulogu u pružanju pomoći i praćenju provedbe Mirovnog sporazuma. Upravo sada je vrijeme za ponovno fokusiranje na ispunjavanje ovih zadatih kriterija”, kazali su za "Patriju" iz Uredu za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

ŠTA JE "5+2"

Bosna i Hercegovina kao “mirna i održiva zemlja koja se čvrsto nalazi na putu europske integracije” dugoročni je cilj Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, a ostvarenje ovog cilja predstavlja i fokus djelovanja OHR-a.

Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira su na sastanku u Bruxellesu 26. i 27. februara 2008. godine utvrdili zahtjeve koje organi BiH trebaju ispuniti prije zatvaranja OHR-a. Ovi zahtjevi su jasno postavljeni i odobreni od Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, a organi Bosne i Hercegovine već su ih prethodno prihvatili. Ciljevi koje organi BiH trebaju ispuniti prije zatvaranja OHR-a su:

•    Prihvatljivo i održivo rješenje pitanja raspodjele imovine između države i drugih nivoa vlasti;
•    Prihvatljivo i održivo rješenje za vojnu imovinu;
•    Potpuna provedba Konačne odluke za Brčko;
•    Fiskalna održivost (promovirana putem Sporazuma o utvrđivanju stalne metodologije za utvrđivanje koeficijenata za raspodjelu sredstava UIO-a i osnivanje Nacionalnog fiskalnog vijeća); i
•    Zaživljavanje vladavine prava (demonstrirano putem usvajanja Državne strategije za ratne zločine, donošenjem Zakona o strancima i azilu i usvajanjem Državne strategije za reformu sektora pravosuđa).

Pored ovih ciljeva, Upravni odbor Vijeća za provedbu mira je, također, utvrdio dva uvjeta koje treba ispuniti prije zatvaranja OHR-a:

•    Potpisivanje SSP-a; i
•    Pozitivna procjena situacije u BiH od Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, utemeljena na punom poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira redovno je na svojim sastancima od februara 2008. godine vršio uvid u pomake ostvarene što se tiče realizacije programa "5+2". Iako su u nekim oblastima ostvareni pomaci, hronično neslaganje vodećih političkih stranaka dovelo je do zastoja koji je spriječio punu realizaciju programa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...