UGLEDNI NJEMAČKI NOVINAR ERICH RATHFELDER POTVRĐUJE SUMNJE: Ipak ima nekih tajnih veza i dogovora Berlina i Moskve oko BiH!?

Sve će biti drugačije sada. Jer, prema informacijama iz diplomatskih izvora, Angela Merkel i Kancelarijat su uspjeli uključiti Rusiju u novu strategiju. Bilo bi nemoguće da Rusija da zeleno svjetlo za Amerikanca, kojeg, iznad svega, želi bosanska javnost u Sarajevu. Kakogod, 63-godišnji CSU političar Christian Schmidt mogao bi biti, prema diplomatskim izvorima, prihvaćen od Rusije.

  • Politika

  • 30. Dec. 2020  30. Dec. 2020

  • 1

Piše: Erich RATHFELDER

Bivši ministar poljoprivrede i CSU-ov političar Christian Schmidt postat će visoki prestavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini i time izbaviti Austrijanca Valentina Inzka od ovog zadatka.

Promjena osoblja podrazumijeva, također, novu politiku međunarodne zajednice prema Balkanu. Primarno, Njemačka i nova američka administracija i Bruxelles žele osloboditi zemlju od ustavnih i ekonomskih slabosti i postaviti kurs za pridruživanje zemlje Evropskoj uniji.

taz.de / Screenshot

Država mora biti temeljito reformirana, rekli su iz diplomatskih izvora. Visoki predstavnik Inzko i njegov prethodnik Christian Schwarz-Schilling već su postavili smjer za to u prethodnim mjesecima. Vladavina korumpiranih nacionalističkih političara mora biti ograničena u kratkom periodu, zahtjev je obojice. Sudski sistem mora biti temeljito reformiran, ratni zločinci ne smiju više biti glorificirani. Na duže staze, Ustav države treba biti usklađen s evropskim pravom. Prema željama Berlina, Bruxellesa i Washingtona, Christian Schmidt će raditi sa svježom energijom.

Ured visokog predstavnika je osnovan prije 25 godina prema Mirovnom ugovoru iz Daytona da nagleda implementaciju Sporazuma, koji je, ujedno, državni Ustav. Visoki predstavnik je postavljen i kontroliran od tzv. Vijeća za provedbu mira (PIC), koji uključuje 55 zemalja i međunarodne organizacije, kao što su Ujedinjene nacije, OSCE ili Svjetska banka.

Povrh svega, Rusija, zastupljena u PIC-u i u Vijeću sigurnost, odbila je očuvanje institucije visokog predstavnika, prije svega zbog obzira prema srpskim nacionalistima u Bosni i Hercegovini, koji ne žele da se njihova moć ograničava. Usljed toga, reizbor visokog predstavnika je nemoguć i Austrijanac Inzko je ostao na funkciji više od 10 godina.

Tokom ovog perioda, imao je malu podršku od međunarodne zajednice. Inzko nije mogao primjenjivati tzv. bonske ovlasti, koje mu daju mogućnosti da razvlasti političare koji „narušavaju duh Dejtonskog sporazuma“.

Sve će biti drugačije sada. Jer, prema informacijama iz diplomatskih izvora, Angela Merkel i Kancelarijat su uspjeli uključiti Rusiju u novu strategiju. Bilo bi nemoguće da Rusija da zeleno svjetlo za Amerikanca, kojeg, iznad svega, želi bosanska javnost u Sarajevu. Kakogod, 63-godišnji CSU političar Christian Schmidt mogao bi biti, prema diplomatskim izvorima, prihvaćen od Rusije.

Nakon odlaska desetina hiljada ljudi, posebno mladih, prema Zapadnoj Evropi, jer ne žele više trpjeti socijalni i ekonomski ćorsokak, Bruxelles, Sjedinjene Američke Države i Njemačka izgleda da imaju ozbiljnu želju da pokrenu promjene u zemlji.

Državni činovnik Christan Schmidt, koji je član Komiteta za vanjsku politiku Bundestaga, već duže vremena je predmet razgovora. Bivši ministar poljoprivrede ima kontakte s Istočnom Evropom i Rusijom i bio je u Bosni i Hercegovini nekoliko puta. Ali, prije toga, njegovo imenovanje mora biti potvrđeno na proljeće od PIC-a, uz podršku Rusije.

Erich RathfelderErich Rathfelder (1947.) je ugledni njemački novinar i pisac. Izvanredan je poznavalac prilika u regionu. Autor je nekoliko knjiga o historiji Balkana, o Bosni i Kosovu. Dopisnik je njemačkog dnevnog lista "Taz" ("Tageszeitung"), a radio je i kao slobodni novinar sa sjedištem u Sarajevu i Splitu. Pratio je ratna dešavanja u Jugoslaviji od početka sukoba u Sloveniji. Objavio je veći broj radova, među ostalim i knjigu pod nazivom "Rat u Bosni i Hercegovini". Veliki je prijatelj naše zemlje, a tokom rata na Kosovu 1998. godine, Miloševićev režim proglasio ga je personom non grata.

(Prijevod: S. Begović)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...