NA REDU SU: JOVAN, BOŠKO, SEKULA, NENAD…: Podignuta optužnica protiv sedam osoba, terete se za strašne zločine…

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv sedam osoba zbog zločina protiv čovječnosti na području Donjeg Vakufa.

  • Društvo

  • 31. Dec. 2020  31. Dec. 2020

  • 1

Optuženi se terete za zločine počinjene 1992. godine nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Donjeg Vakufa.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv:

Jovana Šatara, rođenog 1957. godine u Travniku, državljanina BiH;

Boška Savkovića, rođenog 1956. godine u Šipovu, državljanina BiH;

Sekule Šišića, rođenog 1945. godine u Donjem Vakufu, državljanina BiH;

Nenada Tanasića, rođenog 1967. godine u Donjem Vakufu, državljanina BiH, ranije osuđivanog za krivična djela ratnog zločina;

Boška Bilića, rođenog 1956. godine u Donjem Vakufu, državljanina BiH;

Zdravka Balabana, rođenog 1955. godine u Travniku, državljanina BiH;

Jordana Ilića, rođenog 1962. godine u Bugojnu, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini i širokog i sistematičnog napada VRS-a, policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Donjeg Vakufa, u proljeće i ljeto 1992. godine, počinili krivično djelo zločina protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog zakona BiH.

Oni se terete da su, u svojstvu komandira, načelnika i pripadnika policije i vojske, sudjelovali u nezakonitom zatočenju u nekoliko objekata oko 150 žrtava, civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, nad kojima su počinili mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje, nečovječna postupanja, nanošenja tjelesnih i duševnih povreda, mučenje na izrazito ponižavajuće načine, što je rezultiralo smrću više osoba te trajnim i teškim tjelesnim i duševnim povredama kod većeg broja zatočenih osoba.

Optuženi se terete i za prisilno odvođenje više osoba u nepoznatom pravcu, kojima se od tada gubi svaki trag.

Također, optuženi Ilić se tereti i za silovanje i seksualno zlostavljanje jedne žrtve, nad kojom je počinjeno višestruko silovanje i zlostavljanje, prilikom čega je u jednom navratu bilo prisutno i njezino malodobno dijete.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 84 svjedoka, među kojima i svjedoka s određenim mjerama zaštite, te prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...