"SB" NA PRESSU OPĆINE NOVI GRAD: 2020. godina je bila teška, ali posljedice nisu katastrofalne...

Na novogodišnjoj konferenciji za medije koja je upriličena danas, načelnik općine Semir Efendić fokusirao se na projekte koje planira realizirati u 2021. godini, ali i na projekte završene u ovoj godini.

  • Vijesti

  • 31. Dec. 2020  31. Dec. 2020

  • 2

- Nalazimo se na kraju 2020., osvrnut ću se na strategiju razvoja Novog Grada, koja je usvojena 2014. godine. Mislim da je važno znati šta su rezultati rada. Kada smo usvojili strategiju, prvi cilj je bila konkurentna privreda koja generiše nova radna mjesta. Cilj je ostvaren, a to potvrđuju statistički podaci. Općina Novi Grad sudjeluje sa 5,4 posto radne snage u Sarajevu. Broj zaposlenih krajem decembra bio je veći od 39.700. Daleko smo općina koja ima najveći broj zaposlenih, druga je Tuzla. Kada je u pitanju dinamika rasta, od 2012. godine, kada smo počeli raditi, program rada se krenuo realizirati krajem 2012. Imamo najbrži rast zaposlenosti u ovom periodu kada je u pitanju indeks razvijenosti općina – kazao je na novogodišnjoj presici načelnik općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.

U Federaciji BiH, općina Novi Grad zauzima peto mjesto od 2019. godine.

- Od 79 općina, Novi Grad je na petom mjestu u 2019. godine. Još jedan podatak Poreske uprave kroz sistem fiskalnih uređaja, dakle sva plaćanja, promet fiskalnih uređaja iznosio je preko tri milijarde maraka. Ovo je godina u kojoj se završila realizacija strategija, donijet ćemo novu strategiju, nadamo se da će biti uspješna. Liderska pozicija osigurana je zahvaljujući poslodavcima, radnicima, penzionerima, učenicima. Ovo je ostvareno zahvaljujući ulaganjima u infrastrukturu, izgradnju poslovne i stambene infrastrukture, poticaje privredi, ovo je nešto što je prepoznato, jedini smo u KS koji posjedujemo certifikat za otvorenost. Strategija je imala niz mjera, realizacija joj je preko 90 posto. To je značajan rezultat, 2020. godina bila je teška zbog pandemije, uprkos svemu, zahvaljujući strpljenju, posljedice nisu toliko katastrofalne u ekonomskom smislu, sa zdravstvenog aspekta situacija je takva kakva jeste, nadamo se da će biti i bolje – kazao je načelnik općine Novi Grad Semir Efendić, piše Hayat.

- Mi se nalazimo u Centru "Safet Zajko", ova sala je zamišljena kao studentska, ispod je amfiteatar za razne sadržaje. Bilo je zamišljeno da nakon ovoga otvorimo klizalište, ali ćemo morati sačekati da se temperature spuste pa da i to realiziramo. Nedavno je otvorena dvorana "Umihana Čuvidina", proizvodne firme autoindustrije, Opće bolnice, čija izgradnja uskoro kreće. Važno je što razvoj autoindustrije ima trend rasta. Imamo 400 zaposlenih i imamo zahtjev za nove i za objekte veće od 10.000 kvadrata – rekao je načelnik Semir Efendić.

Na kraju je načelnik Efendić zaželio svima sretnu novu godinu.

- Želim da vam ova godina bude bolja s manje problem i nadam se da ćemo svi biti ovako uspješni da se i dalje skupa družimo – na kraju je kazao načelnik najmnogoljudnije općine Semir Efendić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...