BROJNI FAKTORI SU NA SPISKU: Ali jedno je jasno, nesanica se češće javlja kod...

...starijih osoba.

  • Jeste li znali

  • 01. Jan. 2021  01. Jan. 2021

  • 0

Nesanica je ozbiljan problem koji šteti zdravlju, a stručnjaci ističu da je učestalija kod starijih osoba. Različite starosne grupe imaju različite potrebe za snom.

Osobe koje imaju više od 60 godina, moraju posebno da paze kako bi izbjegle nesanicu, piše "MindBodyGreen".

Stručnjaci za spavanje kažu da se mnogi odrasli susreću sa poremećajima spavanja koji odgovaraju kriteriju nesanice. To uključuje manje spavanja, često buđenje tokom noći i smanjen nivo energije tokom dana.

Dr. Glena Bruster, gerontolog i stručnjak za spavanje, bavi se tom problematikom.

„U poređenju sa mlađim odraslim osobama, nesanica se češće javlja kod starijih odraslih i povećava se s godinama. Ali, to ne znači da je nesanica normalan dio starenja“, ističe ona te dodaje da postoji niz faktora koji mogu da objasne zašto se starija populacija češće susreće s nesanicom, bez obzira na to je li riječ o finansijskim, medicinskim ili drugim razlozima.

Konkretno, razlog mogu da budu finansijske poteškoće proizašle iz fiksnih prihoda, preseljenje u novi dom sa manje prostora ili preseljenje u dom za stare, ispijanje alkohola prije spavanja ili obaveze pružanja pomoći za nekog drugog člana porodice, piše "N1 Srbija".

Problem može da nastane i kod hospitalizovanih bolesnika, medicinskih tegoba, promjene životnog stila zbog odlaska u penziju, kao i češćih mogućnosti za drijemanje tokom dana. Također, na san utječu stres, smrt bliskog člana porodice, kao i hronične bolesti, ali i bolovi koji se povećavaju kako starimo.

„Stariji odrasli s nesanicom, u poređenju s odraslima s nesanicom, vjerovatno imaju najmanje dvije hronične bolesti. Tu ulaze i valunzi zbog menopauze, bolovi, kao i promjene zbog neurodegenerativnih bolesti“, kaže Bruster te dodaje da zbog toga nije čudno što stariji ljudi manje spavaju.

Ona ističe da izlučivanje melatonina koji reguliše cirkadijalni ritam može da poremeti bolesti poput Alzheimera, dijabetesa i sličnih tegoba, a sve to narušava kvalitet sna.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...