VJEČNI PROBLEM: Ovo su namirnice koje gase žgaravicu...

Ako osjećate simptome žgaravice, pojedite bananu. Ovo tropsko voće sadrži minimalne količine kiselina pa tako štiti i smiruje nadraženi želudac.

  • Jeste li znali

  • 02. Jan. 2021  02. Jan. 2021

  • 0

Žgaravica je simptom bolesti u probavnom sistemu ili neodgovarajuće prehrane koja je popraćena neugodnim žarenjem i boli iza prsne kosti.

Srećom, i za nju postoji olakšanje, a ono dolazi u obliku upravo ovih namirnica.

1. Čaj od đumbira

Prokuhajte u vodi očišćen i nasjeckan grumen đumbira (veličine palca), pustite da odstoji desetak minuta, pa popijte. Ovaj je napitak učinkovit protiv raznih vrsta upala, a smirit će i žgaravicu.

2. Banane

Ako osjećate simptome žgaravice, pojedite bananu. Ovo tropsko voće sadrži minimalne količine kiselina pa tako štiti i smiruje nadraženi želudac.

3. Bademovo mlijeko

Ova zdrava alternativa klasičnom kravljem ili kozijem mlijeku pomaže neutralizirati kiseline u želucu. S bademovim mlijekom smućkajte smoothie u koji svakako dodajte jagode, banane i špinat.

4. Zobene pahuljice

Nadraženi želudac voli hranu bogatu prehrambenim vlaknima poput zobenih pahuljica. Ujutro počnite sa zdjelicom pahuljica koja će vam dati energiju za dan i i ugasiti svaku eventualnu bol.

5. Komorač

U vruću vodu ubacite dvije kašikice sjemenki komorača. Pustite da odstoji pola sata, začinite medom i popijte. Za žgaravicu više nećete znati.

6. Kefir i aloe vera

Kašiku soka od aloe vere pomiješajte s kefirom i pojedite za doručak. Ovo je odlična kombinacija koja umiruje probavni sistem, a usto je poprilično ukusna, piše Punkufer.hr.

7. Zeleno lisnato povrće

S povrćem je teško pogriješiti. Jedite što više zelenog lisnatog povrća, poput brokula, šparoga, celera i cvjetače, koje sadrži malo kiselina te su dobri u borbi protiv kiselina. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...