SA DODIKOM JE NEKAD POLAGAO KAMENE TEMELJCE: Ruskom oligarhu Rašidu Sredarovu blokirani računi u bh. bankama

Od 31. decembra u blokadi je glavni račun u UniCredit banci, kao i tri transakcijska računa, od kojih jedan u drugoj banci.

  • Ekonomija

  • 05. Jan. 2021  05. Jan. 2021

  • 0

Svi poslovni računi kompanije “Comsar Energy Republika Srpska”, u vlasništvu ruskog oligarha Rašida Serdarova, su blokirani, saznaje portal "Capital".

Od 31. decembra u blokadi je glavni račun u UniCredit banci, kao i tri transakcijska računa, od kojih jedan u drugoj banci.

Ovo preduzeće s Vladom Republike Srpske ima potpisan Ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje Termoelektrane “Ugljevik 3” i Hidroelektrane “Mrsovo” na rijeci Lim kod Rudog. I jedan i drugi projekt su daleko od realizacije.

Upravo zbog toga što su mu poništene dozvole za gradnju “Ugljevika 3”, Serdarov je nedavno tužio Republiku Srpsku i pored brojnih ustupaka koje je godinama dobijao, od kojih je jedan da, suprotno strategiji razvoja energetike RS, poveća snagu elektrane.

Interesovanje za njegove propale projekte pokazala je "Elektroprivreda Republike Srpske", koja bi mu, prema njegovoj procjeni, za koncesije trebala platiti 180 miliona maraka. Međutim, to je procjena koju je on naručio. One realne govore kako nije investirao više od 30 miliona KM.

S blokadama računa se konstantno susreće i drugo Serdarovo preduzeće u Republici Srpskoj “Comsar Energy Hidro”, koje raspolaže koncesijom za izgradnju HE "Mrsovo", koja je i dalje ostala na kamenu temeljcu, piše "Capital".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...