O SLUČAJU KRIMINALA JANŠINOG SAVJETNIKA: Tužilaštvo BiH se proglasilo nenadležnim za procesuiranje međunarodnog kriminala i nadležnim za progon novinara "Istrage"!

Tužilaštvo BiH tvrdi da se "iznošenjem zlonamjernih konstrukcija i neistina nastoji nanijeti šteta Tužiteljstvu BiH".

  • Politika

  • 05. Jan. 2021  05. Jan. 2021

  • 1

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine negiralo je navode portala "Istraga", koji je u svom članku tvrdio da je glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić zataškala kriminal koji se povezuje sa Slovencem Rokom Snežićem, savjetnikom slovenskog premijera Janeza Janše, i njegovim saradnicima u Bosni i Hercegovini. U saopćenju Tužilaštva piše "da je navedeni predmet dana 30. januara 2020. godine, dakle prije skoro godinu dana, ustupljen Tužiteljstvu Brčko distrikta BiH, koje je neovisno i samostalno u svom radu".

Tužilaštvo BiH tvrdi da se "iznošenjem zlonamjernih konstrukcija i neistina nastoji nanijeti šteta Tužiteljstvu BiH."

U saopćenju, također, "Tužiteljstvo BiH informira javnost da je, zbog nedavne objave određenih dokumenata označenih oznakom tajnosti iz ovog predmeta, koncem prošle godine formiralo predmet o kojem će se izvršiti provjere".

Kako je u svom članku napisao portal "Istraga" (što su prenijeli mnogi mediji, uključujući i "Slobodnu Bosnu"), Državna agencija za istrage i zaštitu je u maju 2019. godine podnijela Tužilaštvu BiH izvještaj protiv tri osobe (Dijane Đuđić, Tanje Subotić-Došen, Jelene Sladojević) povezane s Rokom Snežićem, tereteći ih da su odgovorne za pranje 47 miliona maraka i utaju više od četiri miliona maraka poreza.

Iako je iz izvještaja SIPA-e i teksta koji je objavila "Istraga", očigledno da se radilo o međunarodnom kriminalu koji se odvijao u nekoliko država (Slovačka, Mađarska, Austrija, Slovenija, BiH...), to nije smetalo Tužilaštvu BiH da se proglasi "nenadležnim" i da ovaj krupni kriminalni slučaj pola godine kasnije proslijedi Tužilaštvu Brčko distrikta. Dakle, nisu zataškali kriminal nego su se proglasili nenadležnim da se njime bave!?

alt

Ono za šta jeste nadležno Tužilaštvo BiH jeste progon svojih kritičara, uglavnom novinara, zbog objavljivanja dokumenata s oznakom tajnosti. Po ko zna koji put u mandatu Gordane Tadić, njeni tužilački "specijalci", najčešće oličeni u komprimitiranom i kažnjavanom Olegu Čavki i Vedrani Mijović, ciljano, planski, selektivno i tendenciozno, izlazeći ususret svojim političkim  nalogodavcima (Čoviću, Dodiku, Radončiću, kako kada), pokreću pravosudne progone protiv ljudi iz medija, vlasti, kolega iz pravosuđa, koji stoje na putu njihovom uzurpiranju tužilačkih resursa, neradu, klijentelizmu, nepotizmu. 

(Sl. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...